Дигитализација надзора над јавним предузећима
04/06/2021

Дигитализација надзора над јавним предузећима

Пројекат Реформа локалних финансија 2 у Србији (РЕЛОФ2) и Министарство привреде развили су информациони систем који омогућава дигитализацију надзора над јавним предузећима у Србији. Од почетка наредне године сва јавна предузећа у Србији, извештаваће своје осниваче о резултатима пословања путем овог софтвера, најављено је на Конференцији „Дигитализација надзора над јавним предузећима“, којој су присуствовали и представници Града Ужица.

Директор Швајцарске канцеларије за сарадњу Рихард Коли изјавио је да су приоритет у подршци Швајцарске локалне самоуправе, јер су оне најближе грађанима и адреса за њихове потребе. „У данашње време дигитализација је важна, јер немерљиво доприноси транспарентности, ефикасности и ефективности локалних самоуправа“ рекао је Коли и изразио уверење да ће овај софтвер допринети ефикаснијем раду и изградњи поверења између локалних самоуправа и грађана.

Министарка привреде Анђелка Атанасковић истакла је да је дигитализација високо у агенди Владе Србије и да је овај процес озбиљно захватио све области јавне управе.
„Грађани и привреда државу у великој мери виде и кроз рад јавних предузећа, посебно локалних, јер услуге које пружају утичу директно на квалитет живота и пословања. Свако од нас има другачији задатак и одговорност, али сви имамо исти циљ, а то су јавна предузећа која ефикасно пружају услуге грађанима и привреди”.

Информациони систем за надзор над јавним предузећима, први пут развијен за потребе Министарства привреде, креиран је уз подршку пројекта РЕЛОФ2 и биће и званичан канал за извештавање између јавних предузећа и оснивача, као и између јединица локалне самоуправе и Министарства привреде. „Раније је код извештавања фокус био на писању извештаја, припреми података, што је одузимало много времена. Сада се померамо ка томе да, уз подршку софтвера, мање времена трошимо на писање извештаја, а више времена остаје за анализе пословања и планирање“, објаснила је директорка пројеката РЕЛОФ2 Ана Јоловић и додала да су јавна предузећа важан део система јер директно утичу на квалитет живота грађана и пословања привреде.

Подсетимо, Град Ужице 2019. године потписао Меморандум о сарадњи са пројектом РЕЛОФ 2, који ће обезбедити подршку у успостављању финансијског управљања, контроле и бољег надзора над радом локалних јавних предузећа.