Делегација руског Сочија посетила Ужице
22/05/2019

Делегација руског Сочија посетила Ужице

Делегација руског града Сочија је, у оквиру посете Србији, у уторак посетила Ужице. Градоначелник  Тихомир Петковић, са сарадницима, примио је делегацију коју је предводио градоначелник Сочија, Анатолиј Николајевич Пахомов и домаћина делегације у Србији, народног послаником Драгомира Карића. Представници Сочија представили су своје туристичке потенцијале ужичким туристичким, културним и представницима јавног живота.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је, захваљујући се на доласку веома значајне и драге делегације Сочија, рекао и да ова посета може бити почетак једне свеобухватне и плодне сарадње два града:

“Ми, Ужичани, поносни смо што су наше компаније „Путеви“ и „Јединство“ својим добрим радом допринеле успешној организацији Зимске олимпијаде која је одржана у Сочију, граду који се у Руској Федерацији најбрже развија и има око шест милиона туриста годишње. Верујемо да као градови можемо, пре свега, у области туризма, да имамо успешну сарадњу, а чињеница да више наших, ужичких успешних компанија добро ради у Руској Федерацији даје нам оптимизам и очекивање да ће још успешније бити и у самом граду Сочију.”

Градоначелник Сочија Анатолиј Николајевич Пахомов истакао је блискост која постоји између ова два града јер велики број људи из Ужица била у Сочију и радила у Сочију. Градоначелник Сочија се потом захвалио ужичким и другим српским фирмама које су учествовале у градњи велелепних туристичких објеката и комплетне инфраструктуре у Сочију за потребе 22. Зимских олимпијских и параолимпијских игара и указао на потенцијале, предности и особености Сочија као великог туристичког центра у Руској Федерацији. У овом граду се током године одржавају бројни концерти, филмски фестивали, али и такмичења формуле 1, то је град зимског, летњег и здравственог туризма, град који је комплетирао туристичку понуду на високом, светском нивоу.
Изражено је очекивање да ће се развити обострана сарадња и ако буде добре комуникације спремни су да отворе директну авионску линију, која би служила, осим за размену туристичких група, да се на тржишту у Сочију нађе више укусних српских пољопривредних производа.

Народни посланик Драгомир Карић је подсетио да руска делегација из Сочија броји 17 чланова и већ четврти дан борави у Србији. Посетила је Београд, централну Србију, Шумадију, а после Ужица, боравиће на Златибору, а затим ће уследити посета Колубарском округу.