Дан Града у знаку бројних културних и традионалних манифестација
28/09/2021

Дан Града у знаку бројних културних и традионалних манифестација

9. октобар Дан Града Ужица и ове године биће обележен бројним догађајима и традиционалним манифестацијама у организацији градских установа културе и спорта.

Дванаестодневни програм обележавања Дана Града почиње у четвртак 30. септембра изложбом графика Драгољуба Каплановића од 19 часова у Градском културном центру Ужице. У петак 1. октобра у 18 часова у Народној библиотеци Ужице заказана је промоција књиге “Тата, мама, ако ме волиш, прочитајмо!”, аутора др Маје Лазић и др Зорана Димитријевића.

У недељу 3. октобра у сарадњи са Саветовалиштем за жене са инвалидитетом оболеле од рака дојке “Јефимија”, Град ће организовати трибину под називом “Дај педалу раку”, на Платоу Градске куће.

У понедељак 4. октобра у 19 часова у Народној библиотеци Ужице одржаће се промоција докторске дисертације Милана Кашанина из 1928.године “Бела црква каранска-њена историја, архитектура и живопис”.

У уторак 5. октобра у Свечаној сали Градске куће у 18 часова биће приређена промоција заједничких издања Историјског архива Ужице и Архива Републике Српске (” Мостови на кривој Дрини”, “Петар други Петровић Његош”, “Др Стеван Мољевић- изабрани текстови”, “Краљ Петар други Карађорђевић”). Истог дана од 20 часова, на Великој сцени Народног позоришта играће се представа “Перплеx”. Дан касније, 6. октобра, такође на Великој сцени играће се представа “Д Пиг”.

Промоција књиге Илије Мисаиловића “Аћим Стевовић- живот и дело” заказана је за 7. октобар у 18 часова  у Народном музеју. У 19 часова  у Градској галерији биће отворена изложба скулптура академика Светомира Арсића Басаре, а од 20 часова на Великој сцени ужичког позоришта на програму је представа “И то се зове љубав”.

8. октобра на Градском тргу у 10 часова биће отворена изложба радова “Моје место у Ужицу”, након чега ће уследити јавни час цртања на тему “Мој град”, чиме се обележавању Дана Града традиционално придружују ужички предшколци. Истог дана у 13 часова у Народном музеју отвара се излoжба “Културни живот у Ужицу између два рата 1919-1941. године”, а од 19 часова у “Народном позоришту” ће се одржати свечана седница Скупштине града, уз доделу награда и признања града Ужица, као и пратећи концерт ученика музичке школе „Војислав Лале Стефановић“.

На сам Дан Града 9. октобра, од 9 часова на стадиону “Радомир Антић”  ће се одржати “Трка за срећније детињство”, а од 12 часова и промоција витешких вештина на Тврђави Стари Град. У 20 часова у Градском културном центру почиње музичко вече под називом “Наши суграђани пуштају музику за вас”.

У недељу 10. октобра програм почиње у 11 часова на Градској плажи Трком за здравље у организацији Европа Дона Србија, Града Ужица и  Саветовалишта за жене са инвалидитетом оболеле од рака дојке “Јефимија”. Такође у 11 часова на Градском базену биће одржана такмичења у пливању, ватерполу, стоном тенису, пикаду и билијару.

Програм обележавања Дана Града завршава се у понедељак 11. октобра промоцијом књиге “Ужице- више од свега што је било” , Зорана Јеремића у Народној библиотеци Ужице.