"Цвет који живот значи"
31/05/2021

“Цвет који живот значи”

Саветовалиште за жене оболеле од рака дојке Јефимија организовало је 19. по реду уличну акцију продаје цвећа под називом “Цвет који живот значи”. Сав приход од продаје цвећа иде у фонд удружења за финансирање редовних активности, које се односе на помоћ и подршку женама оболелим од рака дојке.

По речима Славице Симић председнице УО Јефимије акција која траје готово две деценије има више циљева:

“Први је да се и на овај начин скрене пажња суграђана на значај постојања саветовалишта, које пружа подршку женама оболелим од рака дојке. Такође овом акцијом шаљемо поруку свим Ужичанкама да редовно иду на превентивне и контролне прегледе, јер рак дојке је излечив уколико се дијагностикује на време. Наравно треба поменути да поред Града Ужица и ЈКП “Биоктош” акцију подржавају многи људи добре воље, а међу њима су и Ирена Савић из Горјана и Блумун.

Др Маја Гулан шеф одсека за хирургију дојке ОБ Ужице и потпредседница Јефимије задовољна је одзивом Ужичана који куповином цвећа помажу све активности саветовалишта.

“Продајом цвећа практично помажемо активности које радимо у Јефимији, а то су здравствене и психолошке радионице, психотерапија, али и самопомоћ коју обављају жене лечене од рака дојке. Оне су два пута седмично, уторком и средом на располагању свим женама из Ужица али и осталих општина у округу којима су потребне информације о самој болести или правима које могу остварити”.

Рад саветовалишта и акцију уличне продаје цвећа годинама уназад подржава и град Ужице, јер по речима Слободана Грбића члана Градског већа за социјалну политику ово удружење има велики значај.

“Сви показатељи говоре да су они својим радом и ангажовањем успели да смање број смртних исхода код жена којима је дијагностикован рак дојке. Ове жене максимално и несебично дају себе, а сви суграђани учешћем у њиховим акцијама дају велики допринос унапређењу услова за лечење и подршку женама које су оболеле, а ништа мање није значајна ни превенција”.

О раду Јефимије најбоље сведоче више од две деценије постојања и стотине жена које су прошле кроз саветовалиште. Иако су имале подршку својих породица, њима је помоћ коју су добиле у Јефимији од непроцењивог значаја.