"Цвет који живот значи"
15/05/2023

“Цвет који живот значи”

У организацији Саветовалишта за жене са инвалидитетом оболеле од рака дојке “Јефимија” и уз подршку Града Ужица ЈКП “Биоктош”, Министарства здравља, Здравственог центра Ужице и локалних донатора одржана је 21. по реду улична акција продаје цвећа “Цвет који живот значи”. Као и претходних година приход од продаје цвећа намењен је Фонду саветовалишта.

Рак дојке је најчешћи злоћудни тумор код жена у Србији и према најновијим подацима Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”, 2020. године је регистровано 4.368 новооболелих и 1.782 умрлих жена од рака дојке. То значи да на сваких 100.000 оболи око 65 жена, а умре 21. По смртности од рака дојке, Србија се са Црном Гором сада налази на првом месту у Европи. Ипак од како постоји “Јефимија”, од 2000. године, у Златиборском округу постоји и тенденција пада смртности од рака дојке. Званични подаци показују да је 2020. године смртност у округу била за скоро 10% мања у односу на просек за целу Србију (45,5%).

“Све је то резултат заједничких напора којима је допринела и ова улична акција. Она има за циљ да нас опомене да треба да учинимо све да бисмо остали здрави, што подразумева здраве стилове живота и редовне превентивне контроле, поготову у ризичним годинама”, поручују из “Јефимије”.

“Рано откривање ове болести, даје велике шансе за излечење. “Јефимија” са стручним тимом помаже у томе свим женама. Видите да су те жене добре, веселе, пуне живота и радости. Нама је то циљ и то “Јефимија” као удружење пружа женама. Прво, наду да могу да се излече од ове болести, а друго да промене оно што су лоше радиле и због чега су се разболеле”, истиче др Маја Гулан, хирург онколог Опште болнице Ужице.

Град Ужице годинама уназад подржава ову и све остале акције и активности “Јефимије”, чије постојање и деловање на подручју града и целог Златиборског округа има немерљив допринос у превенцији али и подршци женама у процесу лечења.