Црвени крст Ужице најбољи у Србији
03/10/2017

Црвени крст Ужице најбољи у Србији

Прва помоћ и реалистички приказ повреда, стања и обољења (у даљем тексту РППСО) су активности које се посебно негују у Црвеном крст Србије. То су активности које се везују за организацију Црвеног крста у целом свету и по чему је Црвени крст свуда препознатљив. У Црвеном крсту у Србији сваке године преко 30.000 грађана научи основне вештине прве помоћи, а обучава их 1165 предавача и инструктора колико их има у мрежи Црвеног крста Србије. У оквиру ових активности Црвени крст организује такмичења на свим нивоима, а поред промоције и ширења свести о познавању прве помоћи, циљ је и приказивање стечених вештина младих волонтера који представљају своју организацију и општину/град из којих долазе. Познато је такође да је Црвени крст Србија актуелни и седмоструки европски првак у пружању прве помоћи, што је значајан резултат који представља нашу земљу и квалитет прве помоћи у њој.

Црвени крст Ужице негује ове активности дуги низ година. Прва помоћ се у нашој организацији тренира 11 месеци у години и слободно се може рећи да спада у групу екстремних спортова. Оно што је карактерише да спада у ову групу спортова јесте начин припремања и тренирања екипа у току године. Мање је познато да баш у првој помоћи тренинзи кондиције, спретности, снаге, издржљивости и тимског рада једни су од најзначајнијих за постизање резултата. Након тога долази тек пружање прве помоћи повређеном лицу. РППСО са друге стране тренира упоредо са екипама прве помоћи и наравно ове две активности зависе једна од друге. Млади који се пак посвете РППСО едукују се на који начин и какве симптоме изражава повређени као и начине повређивања што за циљ има подизање свести о препознавању и елиминисању ризика повређивања. Такође, екипе РППСО са собом носе драмски и креативни део који у многоме употпуњује њихове припреме и чини их интересантним за младе волонтере.

Такмичарска сезона и припреме стартују почетком године. Први ниво такмичења је општински ниво који се у Ужицу организује најчешће у мају месецу а на њему своје вештине и знање приказују екипе основних и средњих школа са територије Града Ужица. Победник такмичења представља наш град и организацију Црвеног крста на међурегионалном такмичењу, који је други ниво такмичења, а победник обезбеђује пласман на највиши ниво такмичења. Више од 20 година ужичке екипе успевају да изборе пласман на државно такмичење. Увођењем новог начина тренирања у првој помоћи и РППСО, од 2011. године организација Црвеног крста Ужице сваке године вратила се са најмање једним пехаром са државног такмичења.

Овогодишње државно такмичење организовано је на Руднику, а његова тема била је безбедност и здравље на раду и прва помоћ приликом повреда на раду. Најбољи резултат у држави постигла је управо организација Црвеног крста Ужице која је у свој град донела пехаре из све три категорије и то једно златно одличије и два сребрна. Овим је доказано да наше школе прве помоћи и РППСО су једне од најјачих у држави, да у њима стасавају млади и хумани људи који су у сваком тренутку спремни да притекну у помоћ и несебично је пруже.