"Црвена" у петак 10. децембра у Народном позоришту Ужице
09/12/2021

“Црвена” у петак 10. децембра у Народном позоришту Ужице

У петак 10. децембра у 19,30 на великој сцени Народног позоришта Ужице биће изведена гостујућа представа “Црвена”, по тексту Џона Логана у режији Данила Маруновића и продукцији Бео Арта из Београда.

Дуодрама “Црвена” америчког писца, сценаристе и продуцента Џона Логана, праизведена 2009. године, луцидна је, универзална, интелектуално изазовна и емотивна расправа о различитим аспектима уметности и уметничког стварања, али и о општијим темама трагања за смислом, пролазности, усамљености, смрти.

Протагонисти су славни сликар апстрактног експресионизма Марк Ротко, који се у свом њујоршком атељеу, крајем педесетих година прошлог века, бори да балансира комерцијално заводљиву наруџбу, са својим уметничким визијама и бескомпромисним животним уверењима и његов млади асистент Кен, који Ротка постепено суочава са болним заблудама које гаји у динамичном свету уметности. Обојици је заједничко суочавање са страхом од безначајности, али и бесмисла због непомиривости идеала и начела са нужном немилосрдном борбом за простор видљивост, који једино омогућава неопходну комуникацију публике са делом.

Ово је прва представа у низу гостујућих представа продукције Бео Арт која ће у наредним месецима, једном месечно, гостовати на сцени Народног поѕоришта Ужице.