Црква Покрова Пресвете Богородице у Крчагову обележила славу
14/10/2021

Црква Покрова Пресвете Богородице у Крчагову обележила славу

У присуству свештенства, великог броја верника и представника градског руководства Црква покрова пресвете Богородице у Крчагову обележила је славу.

“Данас је велики дан у целој Српској Православној Цркви, а посебно у овом храму који обележава своју  славу Покров Пресвете Богородице”, истакао је архијерејски намесник ужички протојереј-ставрофор Милош Босић. По његовим речима Месна заједница Крчагово једна је од највећих месних заједница и као таква заслужује да има свој храм.

“Верници овог дела града су до сада долазили у храм Светог Ђорђа или Светог Марка на Свету литургију или да обаве своје верске потребе. Од Васкрса ове године овде се обављају редовна Богослужења, три свештеника су сваког дана овде на јутарњој, вечерњој служби, недељом и празницима служе Свету литургију. Они парохијски припадају Крчагову, тако да смо приликом формирања парохија формирали три парохије које ће припадати овом храму и свештеници тих парохија ће овде служити. Ове године урађено је доста грађевинских радова, наредних дана радиће се подови, након чега постављамо Иконостас и улазимо у завршну фазу изградње овога храма”.

Град Ужице је донирао парцелу на којој је црква изграђена и пружио подршку у изради пројектно техничке документације и урбанистичког пројекта, након чега су издвојена и значајна средства за њену изградњу.

“Сваке године инфраструктурно и финансијски помажемо реализацију и покушаћемо у наредних пар година завршимо комплетно радове не цркви. Ове године смо урадили изградњу водоводне и канализационе линије. Планирани су грађевински, земљани радови за насипање приступног пута, урађено је комплетно подно грејање, очекујемо до краја године прикључење и на гас. Тренутно је у припреми завршетак пројектне документације за парохијски дом и планирамо да и у наредном периоду подржимо реализацију израдње овог комплекса у Крчагову, каже Никола Максимовић директор ЈП “Ужице развој”.

Максимовић подсећа и да су у овој години издвојена су средства у износу од пет милиона динара, а ребалансом је опредељно и додатних три милиона динара за све цркве на територији града Ужица.

“Спреман је  пројекат за помоћни објекат Цркве Светог Ђорђа где се крајем ове године очекује почетак радова. Помажемо и радове на Белој Земљи где су пре пар недеља освештана звона за цркву”.

Црква Покрова Пресвете Богородице први је саграђени храм у Ужицу после 170 година. Њена градња почела је октобра 2017. године и сада су у завршној фази грађевински радови.