Чиста енергија за грађане Ужица уз субвенције Града и Министарства рударства и енергетике
25/10/2023

Чиста енергија за грађане Ужица уз субвенције Града и Министарства рударства и енергетике

Два Jавна позива упућена су претходних дана грађанима Ужица, који желе да степен енергетске ефикасности у својим породичним кућама и становима подигну на виши ниво и остваре значајне уштеде енергије. Први се односи на енергетску санацију породичних кућа и станова, а други на стамбене заједнице.

Према речима Наде Јовичић градске већнице за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам, иако је ове године у самом Јавном позиву доста новина циљ је исти, а то је унапређење енергетске ефикасности и побољшање квалитета ваздуха.

“За пројекат “Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане Србије” који град реализује  у сарадњи са Министарством рудраства и енергетике опредељено је 36,2 милиона динара за ову годину и позив је отворен до 31. децембра 2023. године, али ту неће бити крај јер ће новим конкурсом бити настављен у јануару 2024. То практично значи да се неће прекидати јер реализација овог пројекта траје до краја 2027. године”.

Јавним позивом предвиђено је девет мера, док се десета која се односи на техничку документацију комбинује тамо где је неопходно и правилником превиђено. Замена спољне столарије, постављање термичке изолације спољних зидова, постављање термичке изолације испод кровног покривача или таванице мере су које се и пове године могу користити. Такође, замена неефикасних ложних уређаја котловима на гас и котловима или пећима на пелет су мере које се субвенционишу уз нову меру која се односи на замену грејне инсталације, која сама по себи не може да иде, већ уз замену ложног уређаја. Следи уградња топлотних пумпи, уградња соларних колектора и соларних панела, уз које се може корисити мера техничка документација која може бити делом субвенционисана уколико то жели корисник. За ове мере појединачно субвенција је 50 одсто, а према новом правилнику могу се користити и пакети мера.

“Основни пакет мера подразумева столарију и изолацију и може техничка документација за меру изолације, тамо где је то неопходно и за овај пакет субвенција је 55 процената. За стандардни пакет мера који обухвата основни тј. столарију и изолацију, може да се користи и мера замене ложног уређаја као и замена цевног система за оне који то желе и за овај пакет субвенција износи 60 одсто. Напредни пакет подразумева стандардни пакет уз уградњу соларног панела или соларног колектора и укупан износ субвенције је 65 процената. Важно је нагласити и да је град у обавези да директно сарађује са привредницима, што значи да се субвенционисана средства пребацују директно привредном субјекту а не физичком лицу. Пошто се овај пројекат реализује у сарадњи са Европском банком за обнову и развој у њему могу учествовати озакоњени објекти, а када је реч о становима у стамбеним зградама они који су у ситему даљинског грејања не могу користити мере замене ложних уређаја и грејне инсталације, већ искључиво замене столарије”.

И пројекат који се односи на стамбене заједнице, спроводи се се у сарадњи са Министарством рударства и енергетике и Европском банком за обнову и развој и Градом и подразумева енергетску санацију стамбених вишепородичних зграда прикључених на систем даљинског грејања. Градска већница Нада Јовичић наглашава да пријавом на овај јавни позив стамбене заједнице немају обавезу да потпишу уговор о енергетској санцији, јер циљ је прикупљање пријава заинтересованих стамбених заједница за енергетску санацију зграда, ради стварања услова за израду техничко-економске и правне студије која ће се финансирати бесповратним средствима Европске банке за обнову и развој.

“Оно што смо у обавези је да након истека рока, а јавни позив је отворен до 20. новембра у року од месец дана направимо ранг листу и доставимо је ресорном министарству. У овом позиву нема мере замене столарије,  јер је обухваћена претходним позивом, већ су обухваћени израда термоизолације зидова, кровног дела и негде цевног система и делова грејног система. Знате да је свака топлана у обавези да у наредном периоду крене у наплату по потрошњи и ово је пројекат који ће стамбеним заједницама омогућити управо то. Право по овом јавном позиву немају стамбене заједнице које су под заштитом Завода за заштиту споменика културе, због специфичних услова и немогућности класичне енергетске санације”.

Јавни позиви су објављени на званичној интернет страници града Ужица, где се може преузети и неопходна документација за пријаву.

Јавни позив за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова на територији града Ужица за 2023. годину

Jавни позив за избор стамбених заједница – кандидата за енергетску санацију стамбених и стамбено-пословних зграда прикључених на систем даљинског грејања