Четири нова заједничка издања Историјског архива Ужице и Архива Републике Српске
06/10/2021

Четири нова заједничка издања Историјског архива Ужице и Архива Републике Српске

Промоција нових заједничких издања Историјског архива Ужице и Архива Републике Српске приређена је синоћ у Свечаној сали Градске куће, у оквиру обележавања Дана града. “Мостови на кривој Дрини” издање на српском и на енглеском језику, “Петар други Петровић Његош”, “Др Стеван Мољевић – изабрани текстови” и “Краљ Петар други Карађорђевић”, издања су настала кроз заједничку сарадњу два архива која траје готово 15 година.

Бојан Стојнић директор Архива Републике Српске изразио је задовољство што је поново у Ужицу и истакао је да сарадњу два архива не може назвати великом већ огромном.

“Ми смо у последње две године објавили четири велике књиге сопственим снагама уз помоћ Градске управе Ужице и града Бања Луке. Иза тога стоји интелектуални труд преданих архивиста, историчара, људи који су посвећени свом послу из две архивске институције.”

Душан Поповић председник Удружења архивских радника Републике Српске и уредник заједничких издања додаје да се у Ужицу осећа као у свом граду, и да је сарадња са Историјским архивом Ужице на једном веома завидном нивоу.

“Архив Републике Српске био је иницијатор да се два историјска архива повежу заједничким пројектима и наишли смо на изузетан коректан и топао пријем, а плод дугогодишње сарадње су ове четири књиге, којима се можемо поносити јер су и квалитетне и веома значајне.

Жељко Марковић директор Историсјког архива Ужице подсећа да је сарадња између ова два архива покренута 2006. године, с тим да је видљиве облике добила 2015.

“Све што радимо има везе и даје смисао документима које су усвојиле Владе Републике Србије и Републике Српске, а то су Споразум о специјалним везама и Повеља о јединственом српском културном подручју. Управо та два документа дала су нам повод да учврстимо сарадњу и као њен резултат имамо заједничке књиге и изложбе. Припремамо и нове садржаје. Већ имамо договор да наредне године заједнички објавимо две књиге, издање Момчила Вуковића Бирчанина под називом Немањићи жене владара која досад није штампана у Србији, и књигу др Илије Мисаиловића о златиборском четничком корпусу који је бојевао и овде у Србији у време другог светског рата као и спасавајући српски живаљ у Источној Босни”.

Марковић додаје и да су веома захвални на подршци коју добијају од Министарства културе као и градова Ужица и Бања Луке.