Четири милиона динара подстицајних средстава ужичким пчеларима
21/05/2019

Четири милиона динара подстицајних средстава ужичким пчеларима

Град Ужице је, заједно са Фондацијом “Ана и Владе Дивац”, расписао конкурс  за  подстицај развоја пчеларства чија је укупна вредност 4 милиона динара. Овај конкурс је део пројекта “Дивац пољопривредни фондови у граду Ужицу” и у њему Фондација учествује са милион, а град Ужице са три милиона динара. Марко Стевановић, члан Градског већа задужен за област пољопривреде, рекао је да је конкурс расписан у петак и да траје до 7. јуна.

Стевановић  је навео да је примарни циљ да се помогну млади пољопривредни произвођачи, они који имају између 21 и 40 година и који су економски најугроженији:

“Пчеларима ћемо делити не само пчелиња друштва, већ и опрему и механизацију, као и све друго што је им потребно за бављење пчеларством. У односу на опредељена средства, обухватићемо најмање 21 домаћинство. Наш циљ је да помогнемо пољопривредне произвођаче који су финансијски најугроженији, а имају између 21 и 40 година. Оно што предстоји по завршетку конкурса је обилазак домаћинстава и бодовање по тачно утврђеним критеријумима.

Иначе, кандидат за набавку опреме и пчелињих заједница, мора имати регистровано пољопривредно домаћинство, али не мора бити  и  носилац. Довољно  је само да је члан заједничког домаћинства. Предност приликом доделе бесповратних средстава имаће она домаћинства у којима су носиоци жене.”

Средства која ће бити додељена пчеларима ограничена су у просеку на 160.000 динара по домаћинству. Није битан број кошница, већ је могуће конкурисати и комбиновано и за кошнице и за пчеле.

Други пројекат који Град Ужице реализује са Фондацијом “Ана и Владе Дивац” је циклус предавања о пчеларској и сточарској производњи, односно о савременом начину држања и исхрани стоке.