Буџетом предвиђено 32 милиона динара за субвенциje у пољопривреди
15/01/2021

Буџетом предвиђено 32 милиона динара за субвенциje у пољопривреди

Град Ужице је у буџету за 2021. годину определио 32 милиона динара за субвенционисање мера у пољопривреди, што је 5 милиона динара више него у претходној години. Планирано је да позиви за доделу субвенција за пољопривреду буду расписани у априлу месецу.

Према речима члана Градског већа за привреду и пољопривреду Слободана Кузмановића Град прати потребе пољоприврендих произвођача и у претходној години највеће интересовање је исказано за куповину пољопривредне механизације.

Члан Градског већа за привреду и пољопривреду Слободан Кузмановић

“Прошле године имали смо 242 корисника који су купили опрему за пољопривреду. И ове године у плану су субвенције за куповину пољопривредне механизације, набавку противградне мреже, система за наводњавање, затим субвенције везане за овачарство, говедарство и наравно пчеларство.”

Кузмановић наводи да је за фебруар планирано одржавање седнице Савета за пољопривреду где ће се са пољопривредним произвођачима и стручном пољопривредном службом разматрати идеје и донети коначне одлуке у вези субвенција.

“Субвенције ћемо делити тамо где је то најпотребније, где су наши пољопривредни произвођачи исказали највеће потребе. У овој години издвојили смо 3 милиона динара за пројекат са Фондацијом Ана и Владе Дивац. Субвенционисали смо програм набавке професионалних пластеника, где је 26 пољоприврендих произвођача са територије Града добило пластенике у вредности од 168 хиљада динара уз учешће произвођача од 20 хиљада динара. Ово је била добра мера и произвођачи су били задовољни.”

“Наши произвођачи су такође заинтересовани за куповину садница, на то су утицали и повољни услови на европском тржишту што се тиче пре свега производње малине, имамо и извоз свеже шљиве тако да ћемо у зависноти од потреба субвеционисати набавку садница воћа” – рекао је Кузмановић.

Када је реч о привреди ужичког краја Кузмановић је навео да је привреда нашег краја веома развијена: “Имамо успешне привреднике у нашем окружењу, то се и види према приливу средстава у буџет Града Ужица. Доласком ауто-пута до Пожеге, покушаћемо да доведемо неке нове инвеститоре, пре свега мислим на Слободну зону у Севојну. Водили смо разговоре са преставницима и оснивачима Слободне зоне где постоје гринфилд и браунфилд локације, имамо хале које су слободне и покушаћемо да ту остваримо инвестиције. Град је увек ту да помогне привредницима, постоје одлуке Града које субвенционишу градњу, тако да ћемо наставити и у наредном периоду да помажемо привреду” рекао је Кузмановић.