Буџет за социјалну политику за четири године дупло увећан
19/05/2021

Буџет за социјалну политику за четири године дупло увећан

Град Ужице у последњих неколико година интезивно ради на увећању средстава која се из буџета издвајају за област социјалне политике. Тако је у овој години издвојено 121 милион динара, док је рецимо 2016. године тај износ био 60,3 милиона динара. Ни тешка ковид година није утицала на смањење буџета за област социјалне политике, а Ужице је један од ретких градова који осам услуга социјалне заштите у потпуности финансира. Поред тога значајна средства издвајају се у сврху подршке у виду новчане помоћи каже Слободан Грбић члан Градског већа за социјалну политику.

“Према подацима Центра за социјални рад број корисника новчане помоћи није алармантан када је град Ужице у питању, али је повећан број захтева за помоћ. Социјално угрожене категорије имају законско право на новчану подршку од Центра за социјални рад. То је Правилником одређено три до четири пута годишње, осим у изузетним ситуацијама уколико је неки тежи случај у породици или непредвиђено лечење када могу више пута да добију помоћ. Износ средстава зависи од тога да ли лица имају нека примања, колики је број чланова породице, да ли у оквиру породице има особа са инвалидитетом, броја деце школског узраста, или деце која су на факултету “.

По Грбићевим речима на нивоу града је око 1 000 људи који у складу са својим потребама траже право на новчану помоћ. Како истиче, поред те врсте подршке Град се труди да изађе у сусрет радно способном становништву упућивањем на друштвено корисни рад.

“Ми смо и међу првима у Србији од ове године определили 3 милиона динара за лечење деце. Грађани се обраћају центру за социјални рад, где се предаје медицинска документација, а услов је да чланови породице када су деца у питању буду са територији града Ужица и да дете има до 18 година. Постоји оформљена стручна комисија, коју чине запослени из Градске управе и доктори који на основу медицинске документације доносе одлуку о иѕносу средстава, након чега Градско веће доноси коначну одлуку.”

Може се рећи да су опредељена овогодишња средства за сада довољна за све потребе корисника услуга, а уколико буде потребе постоји могућност да се ребалансом буџета обезбеде и додатна.