Буџет града Ужица за 2023. годину 4,58 милијарди динара
19/12/2022

Буџет града Ужица за 2023. годину 4,58 милијарди динара

На 22. седници Скупштине града Ужица усвојен је предлог одлуке о буџету града за 2023. годину. Укупан износ буџетских средстава за наредну годину износиће 4,58 милијарди динара и по речима члана Градског већа Миодрага Петковића, овај буџет може се окарактерисати као развојни, јер његова трећина се односи на нове инвестиције, нову градњу и реконструкцију постојеће инфраструктуре.

“Увећана су и издавајања у свим областима које се финансирају из буџета, а оно што је најважније буџет смо планирали заједно са свим корисницима и оно што је посебно важно, заједно са нашим суграђанима, водећи рачуна да не изађемо из реалних оквира и могућности. То све заједно доприноси реализацији стратешких циљева када је реч о развоју нашег града”.

Према речима градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић приортитети су заштита животне средине, енергетска ефикасност, као и брига о здрављу суграђана. Увећана су издавајања за заштиту животне средине, а на позицији намењеној за субвенције домаћинствима планирано је 100 милиона динара. Предвиђена су и средства за учешће у реконструкцији Здравственог центра и Опште болнице као и за реконструкцију и санацију АТД-а.

” За програм социјалне и дечије заштите предвиђено је више од 175 милиона динара. Са више средстава ћемо подржати и рад удружења. Трећу годину за редом издвајамо и посебну позицију за лечење деце. Наредне године за 50 одсто увећавамо подршку за сваку новорођену бебу у нашем граду. Нисмо заборавили незапослене породиље, као и мајке са троје и више деце. И овде следеће године увећавамо издвајања. Наредне године за 50 одсто увећавамо и издвајања за ђаке прваке. Предвидели смо и близу 670 милиона динара за рад и функционисање Предшколске установе, основног и средњег образовања. То је скоро 15 одсто буџета, и то као подршка углавном за редован рад”.

Буџетом је предвиђено 80 милиона динара за завршетак градње новог вртића на Царини, као и учешће града у пројекту адаптације простора за вртић у Карану. Наставља се са улагањима у реконструкцију школа и вртића. За комуналне делатности предвиђено је око 513 милиона динара.

“Настављамо са улагањима у коначно решење питања недостајуће канализације у Турици и на Белој Земљи. Са више средстава ћемо финансирати наставак изградње комуналне инфраструктуре, даље ширење водоводне мреже, пројекте фекалне и кишне канализације у свим деловима града и у сеоском подручју. Следеће године за 22 одсто увећавамо директне субвенције нашим пољопривредницима али и настављамо са програмом повољног финансирања пољопривредника кроз нови програм који смо увели ове године. Око 270 милиона динара смо предвидели као подршку за установе културе, за редован рад, за програме, пројекте и манифестације у области културе, а буџетом смо планирали додатних 50 милиона динара за инфраструктурна улагања у наше објекте у оквиру пројекта “Ужице престоница културе Србије 2024. године”, истакла је градоначелница Ужица.

Додатно су увећана и издвајања за област спорта. У делу намењеном финансирању Спортског савеза, клубова, спортских манифестација, планирано је 95 милиона динара.