Буџет Града Ужица за 2021. годину око 3 милијарде динара
19/11/2020

Буџет Града Ужица за 2021. годину око 3 милијарде динара

Kоначан предлог буџета Града Ужица за 2021. годину наћи ће се пред одборницима Скупштине града Ужица већ средином децембра. Предлог предвиђа да буџет за следећу годину буде на нивоу од око 3 милијарде динара. Миодраг Петковић, члан Градског већа задужен за финансије навео је да у условима пандемије имајући у виду буџет за претходну годину сматра да је то један добар и реалан предлог.

“Са овим средствима моћи да обезбедимо нормално функционисање нашег града, финансирање свих оних надлежности и потреба који се сваке године финансирају из градског буџета. Оно што је важно да ће овакав буџет обезбедити даљи развој града.”

Миодраг Петковић, члан Градског већа задужен за финансије

“Идеја је да се идуће године подрже пројекти који су важни за наше суграђане у овим временима. У плану је да се 50 милиона динара издвоји за пројекат реконструкције Здравственог центра Ужице и Опште болнице Ужице. Такође, из области јавног здравља финансираћемо из буџета све оно што је важно за реконструкцију постојећих објеката из области здравља, као што је прелаз Дома здравља на гасну котларницу. Предлог је да из буџета за 2021. годину суфинансирамо и тај пројекат, а добар део средстава обезбедиће и Влада Републике Србије.

Оно што је свим нашим суграђанима важно и приоритет је да наставимо финансирање субвенција у области енергетске ефикасности који значајно доприноси смањењу аерозагађености као једном од главним приоритета у нашем граду. Овим нацртом смо предложили да то буде 40 милиона динара, исти износ који је издвојен и за претходну годину.

Буџетом ће се подржати и рад установа које су окренуте нашим најмлађим суграђанима, као што је Предшколска установа и определићемо довољно новца за пословање исте. У плану нам је улазак у даље ширење, модернизацију и реконструкцију капацитета наше Предшколске установе са крајњим циљем да у наредних неколико година свако ужичко дете има место у вртићу. Такође, определићемо она средства која су потребна за финансирање установа основног, средњег образовања, као и додатна средства која се тичу инвестиција у проширење и модернизацију ових установа, с тим што ту очекујемо и подршку Владе онако добру као што смо имали у претходном периоду.

Идеја је да све добре услуге и мере у области социјалне политике наставимо, покушаћемо и верујем да ћемо успети, да повећамо давања који се тичу и подршци материнству и рађању деце оно што је у надлежности локалне самоуправе, наравно доминанту подршку даје држава, али смо и ми издвајали значајна средства и планирамо у наредној години да та средства у буџету увећамо. Покушаћемо да не умањујемо значајно буџет за спорт. Треба истаћи да смо ми како у претходном тако и у наредном периоду окренути ка унапређењу спортске инфраструктуре. Имали смо и имаћемо у наредном периоду значајна улагања у овом сектору. Сигуран сам да нећемо умањивати буџет за пољопривреду, предлог је да се неколико процената увећа буџет који се односи на мере директних субвенција од стране Града нашим пољопривредним произвођачима.

Град је у 2020. години значајна средства улагао у туризам, иако је то једна од грана која је најтеже погођења пандемијом, а планирамо да и за наредну годину у буџету определимо значајна средства за развој пројеката у области туризма. Пре свега у плану је наставак реконструкције Старог града и почетне радње везано за изградњу моста који ће повезати локацију Старог града са постојећом магистралом.

Овакав буџет од нешто више од 3 милијарде динара, поред редовног функционисања и издвајања средства која су уобичајена сваке године, отвара и има значајан простор за све оне пројекте у области инфрастуктуре које треба да реализујемо у наредном периоду и управо смо овим предлогом буџета окренути ка том циљу.

Један од главних проблема у нашем граду, поред аерозагађења јесте недостатак паркинг места и планирамо да у буџету за следећу годину се озбиљније бавимо решавањем овог питања. У плану је да у наредној години уђемо у процес изградње нових гаража на две локације, вероватно ће то бити моделом јавног-приватног партнерства. Биће довољно средства и за изградњу и реконструкцију градских и сеоских путева.

У наредној години планирамо почетак реализације пројекта изградње новог кружног тока на раскрсници код Народног музеја. Овим буџетом смо определили средства која ће бити подршка пре свега пословној инфраструктури односно оним пројектима који би требало да добију на значају у наредном периоду. Сасвим сигурно крајем наредне године стиже и ауто-пут до Пожеге, то значи да ћемо у наредним годинама бити у ситуацији да имамо и нове инвестиције.

Морамо бити спремни за наредни период, али такође морамо бити спремни да дамо подршку и за опстанак, али и развој постојећих велики, средњих и малих привредних субјеката који у највећем делу пуне наш буџет.

У наредној години у плану је почетак реализације пројекта малог отвореног базена на Градској плажи, намењеног нашим најмлађим суграђанима и за те намене смо определили 20 милиона динара.

Ништа мање нећемо бити посвећени ни наставку изградње комуналне инфрастуктуре, ту пре свега мислимо на развој водоводне мреже, на наставак пројеката изградње канализације у оним деловима града где је то најургентније као што је Турица и Бела Земља.

Такође, биће обезбеђено довољно средстава да се Град редовно чисти и одржава. Очекујемо да поред буџета Града који је по нашим проценама у овом моменту реалан, да ћемо као што смо у претходним годинама, имати значајну подршку од Владе Републике Србије.

Сваке године издвајамо средства за ове области, за ове намене, пре све у оквиру неких постојећих и реалних средстава желимо на овај начин још једном да саслушамо наше грађане. Ово је прилика да до 01. децембра суграђани путем апликација на градском сајту Заједно до добрих одлука упуте предлог и коментаре на нацрт буџета и искажу своје мишљење о томе шта су приоритети за наш град у наредном периоду. Сигуран сам да нећемо моћи на све потребе да одговоримо, као и да нећемо решити све проблеме у наредној години, али исто тако сам сигуран да што нас више буде учествовало можемо дати квалитетније предлоге, можемо доћи до правих суштинских приоритета за град и учинити га бољим местом за живот. Сваки предлог који буде послат, било да је реч о неком великом пројекту или малом, биће детаљно анализиран. Извештај и мишљења о тим предлозима биће доступни и грађани ће добити повратне информације везано за то.