Будућност Србије у паметним и безбедним градовима
09/08/2019

Будућност Србије у паметним и безбедним градовима

Mинистар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић уручио је данас уговоре представницима осам локалних самоуправа које су добиле средства за реализацију пројеката у оквиру програма за развој “паметних градова”, у укупном износу од 206 милиона динара.

Поповић је у Влади Србије, где је уручио уговоре представницима Чачка, Краљева, Горњег Милановца, Ужица, Аранђеловца, Кикинде, Зајечара и Београда, објаснио да је реч о програму чији је циљ унапређење иновационих капацитета градова и општина.

Он је навео да ће се, према подацима Уједињених нација, у наредних десетак година повећавати број становника у великим градовима и да се очекује да ће до 2030. године чак 70 одсто становништва на планети живети у великим градовима.

Зато је потребно да нам градови буду паметнији, безбеднији, економичнији, оперативни и на сваки могући начин бољи да олакшају живот својим грађанима и да живот у њима буде јефтинији, објаснио је министар.

Према његовим речима, пројекти који ће бити реализовани у локалним самоуправама пружиће подстицај младима да своје инжењерско и иновационо знање искористе како би усавршили и моделирали неке нове процесе како би њихови градови били још паметнији, бољи и економичнији.

Ови пројекти су будућност не само за локалне средине, већ и за целу Србију, а овај модел се користи у свим европским и светским престоницама, указао је Поповић и додао да ће се са овим програмом наставити и убудуће.

Веома је важно да се паметне методологије и иновациони системи промовишу и у руралним срединама, нагласио је министар и најавио да ће од следеће године бити покренут пројекат “smart rural (паметна села), како би и онима који живе у селима биле доступне најновије технологије.