Будући археолошки парк Стапарска градина биће други те врсте у Србији
06/03/2019

Будући археолошки парк Стапарска градина биће други те врсте у Србији

Изградњом реплике неолитског насеља Стапарска градина, Ужице ће добити археолошки парк који ће бити други те врсте у Србији. Европска унија је финансијски подржала овај пројекат „Нови живот неолитског наслеђа у препознатим подручјима од посебног значаја – Неолифе”, а пројекат, уз Ужице, реализују Тузла, Милићи и ужичка Уметничка школа.

Михајло Дашић, помоћник министра за прекограничну и транснационалну сарадњу Министарства за европске интеграције окарактерисао је овај пројекат као пример добре праксе и да је као такав препознат и од стране Европске уније. Градоначелник Тихомир Петковић говорио је о конкретном значају који будући археолошки парк има за Ужице:

“Ово је важан пројекат за увећање туристичке понуде града Ужица. Пројекат је вредан 600.000 евра, а од те суме, Ужице ће користити 400.000. Он се ради у партнерству са Тузлом, Милићима и нашом Уметничком школом и то је пројекат који има пуну подршку Министарства за европске интеграције. Ради се о локацији која се налази у близини Стапарске градине где ће се изградити археолошки музеј на отвореном. А од тог будућег археолошког парка очекујемо доста у будућности, да велики број школских екскурзија, истраживача, туриста и бројних Ужичана посећује ову дестинацију.

Са овим археолошким парком, у чијој близини су рестаурирани Стари град и Мала хидроцентрала, значајно ћемо бити атрактивнији и занимљивији за оне туристе који су нас досада мимоилазили и настављали свој пут ка Златибору, Златару, Тари.”

“Изузетно нам је драго што смо партнер у пројекту Неолифе и што можемо да пренесемо наша искуства која смо стекли у последњих 15 година колико имао са нашим неолитским археолошко-сојеничким насељем, геолошким музејем који је тамо постављен.” рекао је Александар Вујадиновић, председавајући Градског већа Тузле и изнео следеће чињенице:  “Сигурно је занимљив податак да је наш локалитет у овом периоду имао четири милиона посетилаца. Оно што сам видео у Ужицу и што сам сазнао у разговорима, потврђује да имате велики потенцијал и добру предиспозицију за развој сличног модела функционисања. И уз помоћ европских фондова, сигуран сам да ће пројекат бити реализован на задовољавајући начин.”

Ауторка идејног решења др Емилија Николић представила је замисао, начин и учеснике пројекта

“Отварање једног оваквог археолошког музеја на отвореном има своје место у једном већем археолошком парку. Кад кажемо археолошки музеј, мислимо на простор где се налазе реплике историјских грађевина. Овде ће то бити реплика једне карактеристичне праисторијске куће из неолита која ће имати и неке елементе из бронзаног доба, пронађених овде на Градини. У наредном периоду, ту ће бити четири куће плетаре и једна земуница и у њима ће се одржавати изложбене активности. Подићи ће се и једна грађевина савременог типа са радионицама, са столовима за рад, тоалетима, али ће и она бити изграђена традиционалним материјалима”.

Пројекат је урађен уз стручну помоћ организације Европских археолошких музеја и  представница ове организације Милица Тапавички Илић исказала је жељу да, по реализацији и отварању археолошког парка, он постане редован члан EXARC-a.