"Брзо и лако сад одваја свако", промоција пројекта одвајања кућног отпада у Ужицу
03/03/2023

“Брзо и лако сад одваја свако”, промоција пројекта одвајања кућног отпада у Ужицу

“Здрава животна средина за садашње и будуће генерације приоритет је број један у нашем свакодневном раду. Управо овим циљем водимо се при креирању стратешких и осталих докумената, али и мера које реализујемо заједно са нашим грађанима сопственим средствима ли и уз подршку ресорних министарстава Владе Републике Србије и фондова Европске уније”, истакла је обраћајући се присутнима на промоцији Пројекта одвајања кућног отпада у Градској општини Севојно, градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“Управљање отпадом сигурно је један од најбитнијих сегмената и у очувању животне средине и у побољшању квалитета ваздуха па смо и овој теми приступили са великом одговорношћу. План је да до краја ове године примарном сепарацијом отпада покријемо највећи део града, како бисмо од наредне тај систем успоставили и унашим селима. Одређен број домаћинстава у Ужицу је већ упознат са процесом кућног одвајања отпада који смо реализовали кроз програм прекограничне сарадње са Босном и Херцеговином, а захваљуљујући овом пројекту који реализујемо уз подршку Шведске владе, Министарства заштите животне средине и Министарства финансија примарном селекцијом биће покривено још 5 350 домаћинстава у Ужицу”, додала је градоначелница.

Она је позвала грађане и Градске општине Севојно где је већ подељен део комуналне опреме, и Ужица да се укључе у реализацију и селекцијом отпада допринесу здравијој животној средини за садашње и будуће генерације, уз захвалност донаторима и партнерима на пројекту који су Ужице препознали као град који има потенцијал за успостављање одрживог система управљања отпадом.

Џон Глејзбрук, програмски менаџер ЕИСП2 пројекта изразио је захвалност свима који су узели учешће у пројекту.

“Одвајање отпада и брига у животној средини је постала нормална појава широм Европе и целог света, а сада ће то постати нормално и у Ужицу и Севојну, као пионирским градовима и општинама. Ово су савремене услуге манипулације отпадом које заслужује сваки грађанин и које ће сада бити доступне грађанима Севојна и Ужица. Влада Републике Србије, Шведске и ЕУ су сарађивале заједно како би обезбедиле неопходну комуналну опрему коју сада предајемо вама да је користите на прави начин и систем учините одрживим”.

Да је пројекат примарне сепарације отпада кључ у развоју управљања отпадом у граду Ужицу, потврдила је и градска већница за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам Нада Јовичић.

“Као град тежимо управо успостављању таквог система, кренули смо из општине Севојно и наставићемо све док последња канта по овом пројекту не буде подељена на територији града Ужица. Опрема коју смо добили омогућиће нам домаћинско опхођење према животној средини и према нама самима. Колики је њен значај говори податак да смо је добили од међународне заједнице, која нас је препознала као град који има потенцијал и могућност да успе у остварењу циља, а циљ је сачувати животну средину и омогућити што здравији живот нашој деци”.

Бранислав Марић извршни директор за техничке послове ЈКП ” Биоктош захвалио се донаторима и изразио очекивање да ће то предузеће, обзиром на раније искуство, успети да реализује пројекат и постигне завидне резултате. Он је подсетио да је “Биоктош” набавио првих 500 црних канти за такозвани мокри отпад и да ће до краја године бити набављене и остале предвиђене пројектом.

Почетак реализације пројекта на терену означили су убацивањем отпада за рециклажу малишани из вртића “Маслачак”, а то су припремљеним програмом учинили и ученици ОШ “Алекса Дејовић”.

Еко-амбасадори су на штандовима информисали грађане о Пројекту одвајања кућног отпада, као и о предностима одвајања отпада и рециклаже за животну средину и за локалну заједницу.

Пројекат примарне сепарације отпада реализује се кроз Програм унапређења инфраструктуре у животној средини (ЕИСП2), финансиран је од стране ИПА 2017, Министарства за заштиту животне средине и Шведске владе уз подршку министарства финансија. Имплементира се у четири региона и подразумева поделу више од 90 хиљада канти и 26 камиона ауто-смећара у 17 градова и општина. Вредност пројекта у Ужицу је 540 хиљада евра и тим средствима обезбеђена је набавка  5350 канти, 570 контејнера за суви отпад, 124 за стакло и два возила за сакупљање и транспорт отпада.