"Брига за нашу будућност"
18/05/2021

“Брига за нашу будућност”

Удружење инвалида церебралне и дечије парализе Ужице у сарадњи са партнерском организацијом Удружењем дистрофичара Златиборског округа Ужице, оболежило је Mеђународни дан породице у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању. Програмска активност под називом “Брига за нашу децу”, подржана је од стране Министарства за рад и социјална питања као и Града Ужица преко редовног програма за финансирање организација особа са инвалидитетом.

Циљ реализације ове активности је скретање пажње јавности на тренутну ситуацију у нашем друштву када је у питању подршка породицама особа са инвалидитетом и потреба очувања породице као основа сваког друштва. По речима Ане Ђокић из Удружења инвалида церебралне и дечије парализе Ужице ово је један од начина да се предоче све оне ставари које град Ужице ради у сврху помоћи и подршке како особама са инвалидитетом тако и њиховим породицама.

“Услуге социјалне заштите су веома битне како за наше чланове тако и да за друге особе са инвалидитетом и њихове породице, ту је и финансијска подршка коју Град пружа у сврху помоћи при лечењу, одлазак у бање и различите друге облике здравствене заштите. Град Ужице преко својих јавних предузећа, установа учествује у подршци за свакодневно функционисању особа са инвалидитетом и лакшем животу њихових породица”.

Осим о видовима подршке коју Град пружа, разговарало се и о психoлошкој подршци, услугама социјалне заштите али и веома битном сегменту за многe породице, а то је продужено родитељско право за пунолетне особе са инвалидитетом.

Драгана Лазић мајка детета са инвалидитетом, истакла је овом приликом да је задовољна подршком од стране Града и услугама које су им доступне али и да је потребно и даље радити на унапређењу услова за што квалитетнији живот особа са инвалидитетом.

“Највећи проблем са којим се суочавамо је неприступачност, све је у степеницама, многo деца остају искљученo из школовања, јер то преставља физички напор како за њих тако и за родитеље.”

Ипак, додаје од огромног су значаја стипендија за школовање, помоћ приликом уписа у средњу школу, подршка кроз услугу личног пратиоца…