Брига за најмлађе Ужичане од рођења
14/04/2021

Брига за најмлађе Ужичане од рођења

Другу годину заредом Град Ужице реализује акцију поделе аутоседишта за све новорођене бебе на подручју града. За ту намену издвојена су средства у износу од 2,8 милиона динара. Ове године набављено је 650 седишта, што је за 50 више него претходне. Приликом набавке узета је у обзир чињеница да се из године у годину рађа све више деце у нашем граду, па је тако прошле године у односу на 2019. рођено 34 бебе више. По речима помоћника градоначелнице за популациону политику Мирјане Радивојчевић то је само једна од мера које имају за циљ подршку родитељству.

Помоћник градоначелнице за популациону политику Мирјана Радивојчевић

“Када родитељи дођу по извод из матичне књиге рођених у Градској управи добијају обавештење о праву на бесплатно аутоседиште, али и о свим осталим видовима подршке. Од ове године свака новорођена беба добија по пет хиљада динара, а свака трећа и следећа беба по 50 хиљада динара. Наравно ту је и могућност коришћења Ужичке породичне картице, а ради се и на развоју нових модела који ће омогућити боље услове за живот и бригу о породици.”

У саму поделу аутоседишта укључен је Црвени крст Ужице чија стручна лица раде на едукацији родитеља, а касније и деце. Како истиче Александар Шеврт стручни сарадник у Црвеном крсту Ужице, статистика показује да у саобраћају деца највише страдају.

Александар Шеврт стручни сарадник у Црвеном крсту Ужице

“Често родитељи користе седишта како би испунили законску обавезу, али та седишта у већини случајева нису адекватно монтирана у самом возилу, или је седиште било добро монтирано, а деца нису била добро обезбеђена. Такође поред обуке за монтажу седишта, радимо и обуке из прве помоћи где родитељима показујемо како да се понашају у случају саобраћајне незгоде када имају децу у аутоседиштима.”

Да су обуке веома корисне потврђују и сами родитељи:

“Било је веома корисно предавање, требао би сваки родитељ да дође. Нисам се до сада сусретао са обуком око прве помоћи, пуно ствари сам научио”, каже Немања Бојовић.

“Доста сам нових ствари око безбедности у саобраћају сазнао, ово ми је друго дете, нарочито око прве помоћи. Драгоцена су искуства и ово повећава свест колико су важна седишта и безбедност у саобраћају, нарочито за децу. Монтажа би без обуке била мало тежа јер су нас упутили које ствари да урадимо да би то било сигурно” додаје један од родитеља, Немања Обрадовић.

Подела аутоседишта реализована је уз примену препоручених епидемиолошких мера, а као и претходне, уз велику пажњу и захвалност родитеља.