Бољим управљањем паркиралиштима и изградњом гаража до недостајућих паркинг места у граду
29/10/2021

Бољим управљањем паркиралиштима и изградњом гаража до недостајућих паркинг места у граду

У овом тренутку у Ужицу недостаје најмање 1 200 паркинг места, а решења овог проблема су у максималној искоришћености постојећих и изградња фаст, зиданих и подземних гаража, показује Студија паркирања коју је израдила фирма “Модел 5” из Ваљева после шестомесечне анализе.

“Једна од активности предвиђена мерама које је град усагласио са Канцеларијом УН за пројектне задатке (УНОПС) је израда Студије паркирања”, подсетио је Слободан Шиљковић члан Градског већа за саобраћај.

“После шест месеци, колико је прошло од када је фирма “Модел 5″ добила овај посао, данас смо у прилици да чујемо и видимо шта показује ова студија израђена на више од 700 страна. Имамо анализу постојећег стања и потенцијална решења, на основу којих ћемо сигурно предузимати даље кораке. Наравно није једноставан проблем и не тиче се само Ужица већ великог броја градова и код нас и у Европи, али ћемо корак по корак у складу са препорукама УНОПС-а, а сада и Студије паркирања тај проблем решавати”.

Жељко Ранковић из фирме “Модел 5”, руководилац пројекта у Ужицу захвалио се свим грађанима који су учествовали у теренској и интернет анкети на основу чега су препознати недостатци и урађена решења.

“На основу тога дошли смо до закључка да нам недостаје око 1 200 паркинг места овог тренутка. Ипак главни проблем није само то што недостају паркинг места.  Веома значајна је и улога онога ко управља паркиралиштима. Мора се направити модел где једно паркинг место неће користити само један корисник дневно, већ њих седам, осам. У том смислу смо дали предлоге како побољшати управљање и шта је са аспекта струке потребно урадити да управљач паркиралиштима кроз подизање квалитета да виши ниво услуге”.

Ранковић додаје да је потребно градити и нове гараже, јер Ужице нема довољно простора за огроман број паркиралишта у једном нивоу.

“Дали смо предлоге где је могуће правити за почетак надземне фаст, касније и зидане а у перспективи и подземне гараже, без којих се не може лако решити овај проблем историјски наслеђеног малог простора. Оно што је такође важно, то је да у Ужицу морамо промовисати начин коришћења возила да покушамо да град нађе меру и начин да нас демотивише да возилом долазимо у центар града. У том случају можемо да прођемо са 1 200 паркинг места, а ако не онда морамо стално тражити начин да обезбедимо нова”.

Истраживање које је урађено током маја и јуна месеца у сарадњи са ученицима ТШ “Радоје Љубичић” показало је да је 6 400 возила свакодневни обим паркирања. То показује да је у односу на постојећих 1 218 паркинг места са 160 у Јавној гаражи потребно пет пута више. Како истичу аутори Студије паркирања није решење стално тражити нова паркинг места, већ максимално искористити постојећа и део од око 1200 паркинг места обезбедити кроз изградњу гаража, надземних или зиданих, на простору бивше Робне пијаце Међај, на потезу код аутобуске и железничке станице и код стадиона. Евентуално, иако финансијски најзахтевније подземне гараже могле би се градити на простору испод Градског трга, Малог парка или у Топличкој улици.