Бициклом кроз кањон Ђетиње
21/09/2019

Бициклом кроз кањон Ђетиње

Обележавање Европске недеље мобилности у Ужицу почело је јуче манифестацијом Дан без аутомобила коју је Град Ужице организовао у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО), а настављено данас четвртим Ужичким бициклистичким караваном уређеном стазом кроз кањон Ђетиње. На траси дугој скоро седам километара око 300 бициклиста, како оних искусних тако и рекреативаца, провело је предиван дан у природи.

Деца свих узраста окупила су се на старом железничком мосту у Ужицу одакле је Караван стартовао. Није им било тешко да пређу удаљеност од седам километра јер кажу да возе сваки дан и да је то добар начин да се квалитетно проведе слободно време.

„Леп је дан и дошли смо да проведемо време у природи са друговима и наставницима“, објаснили су најмлађи учесници.

Бициклистичка стаза, која пролази кроз кањон реке Ђетиње, некадашњом трасом пруге уског колосека, једна је од најлепших не само у Србији него и у Европи за шта је и награђена па је права штета не искористити је на најбољи начин, навео је данас председник Бициклистичког клуба „Ера“ Ненад Миливојевић.

“Код деце треба створити навику да што више времена проводе у природи и да се што више баве спортским активностима. Ми у клубу схватићемо као свој успех ако бар неко од ове деце настави да се бави бициклизмом“, објаснио је Миливојевић.

Међу оним искуснијим бициклистима на данашњем каравану био је и ужички градоначелник који је истакао да су Ужичани у предности у односу на остале градове у Србији јер на само пет минута од града имају овакву стазу у прелепој природи.

Ужички бициклистички караван заједнички организују Град Ужице, Самостални синдикат компаније Импол Севал, Бициклистички клуб “Ера” и Унија студената Ужица.

Извор: zoomue.rs/Град Ужице