Бициклистички маратон Крагујевац - Мостар 2017 прошао кроз Ужице
27/07/2017

Бициклистички маратон Крагујевац – Мостар 2017 прошао кроз Ужице

Тандем бициклистички маратон “Крагујевац – Мостар“, 14. по реду, почеo je јуче 26.07.2017. у 9 часова испред Центра за спорт и рехабилитацију особа са инвалидитетом “Искра“ у Крагујевцу.

Програм овогодишњег маратона је да учесници, седам соло бициклиста и један тандем, пређу трасу дугу око 440 километара и направе краће предахе у градовима кроз које пролазе, у Чачку, Ужицу, Вишеграду и Сарајеву.

Првог дана екипа је прешла етапу од Крагујевца до Ужица, где је приређен пријем у њихову част у  Свечаној сали Градске куће. Том приликом је председник организационог одбора маратона Мирослав Аксентијевић, уручио признања Граду Ужицу, Спортском савезу Ужице, Бранку Богићевићу и председнику Ротари клуба Ужице др Јелени Раковић Радивојевић.

„Хвала Вам на још једном указаном поверењу да град Ужице буде успутна станица на овом Вашем XIV традиционалном бициклистичком маратону. Код нас ћете увек имати топао пријем и гостопримство какво заслужујете, тако смо и ове године ишли корак даље и обезбедили смештај и преноћиште за све вас, учеснике маратона“ – рекао је заменик Градоначелника Ужица, Немања Нешић који је у име Града пожелео добродошлицу „маратонцима“ и додао „оно што је Град Ужице урадио у правцу развоја бициклизма као спорта и бициклистичких стаза, од нашег прошлогодишњег сусрета, је да је наставио са уређивањем прве Зелене бициклистичке стазе у Србији, клисуром Ђетиње, трасом старе Ћирине пруге. Надам се да ћете бити у прилици да видите, сада већ више од седам километара прилично лепо уређене стазе кроз јединствен природни амбијент.“

 

Генерални секретар Параолимпијке академије „Јуниор“ и наш параолимпијац Горан Николић је истакао захвалност Граду Ужицу на гостопримству и додао да је Ужице за учеснике маратона много више од успутне станице, и представља веома драг део ове манифестације.

Сутра учесници маратона настављају вожњу ка Вишеграду, а потом, наредног дана ка Сарајеву и четвртог дана до циља у Мостару.

“Манифестација Тандем бициклистички маратон “Крагујевац – Мостар” настала је 2004. године у част обновљеног старог моста на Неретви, када је циљ бициклиста оштећеног вида био да на јединствен начин честитају граду побратиму поновно спајање двеју обала Неретве у старом језгру које је под заштитом UNESCO. Исте године се родила идеја о традицији манифестације која је већ након првог одласка препозната као нова покретачка енергија обнављања регионалне прекограничне сарадње”, наведено је у саопштењу Параолимпијске академије “Јуниор”.

 

Маратон организује Параолимпијска академија “Јуниор”, под покровитељством Амбасаде Босне и Херцеговине у Србији, поред збратимљених градова Крагујевца и Мостара, покровитељи су и градови кроз које бициклисти пролазе: Ужице, Вишеград и централна сарајевска општина Стари град.