Бициклистички караван и Дан без аутомобила у оквиру Европске недеље мобилности
19/09/2019

Бициклистички караван и Дан без аутомобила у оквиру Европске недеље мобилности

Град Ужице је један од градова у Србији који обележава Европску недељу мобилности, која се одржава сваке године у периоду од 16. до 22. септембра. Циљ ове манифестације фокусира се на безбедно пешачење и вожњу бицикла, као и користи које овакав вид кретања може да има на наше здравље, животну средину и финансије. Активни начини транспорта не емитују штетне гасове, чувају наш кардио-васкуларни систем и одржавају тело здравијим.

“Град Ужице је приступио обележавању Европске недеље мобилности, где је фокус стављен на бициклизам и пешачење. Сутра 20. септембра се обележава Дан без аутомобила и Град Ужице у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) је приступио обележавању акције. Од СКГО смо добили одређене промо материјале као и дечије ранчеве које ћемо данас поделити предшколцима у вртићима “Бамби” и “Зека” и позвати их да сутра доћу у вртић пешке у пратњи својих родитеља, бака и дека. Такође, овим путем позивам све наше суграђане да дођу и подрже нашу акцију”- рекла је чланица Градског већа Дуња Ђенић најављујући активности у оквиру Европске недеље мобилности.

Члан Градског већа Града Ужица Дуња Ђенић

“Поред ове манифеставије, Град Ужице већ традиционално четврти пут заредом организује Ужички бициклистички караван. Старт каравана је са старог железничког моста на Градској плажи у суботу 21. септембра у 11 часова. Бициклисти ће се од Градске плаже кретати градским шеталиштем које пролази кроз кањон Ђетиње, некадашњом трасом пруге уског колосека”, рекла је Ђенићева позивајући суграђана да у што већем броју узму учешће у обе активности.

Председник Бициклистичког клуба “Ера” Ненад Миливојевић

“Бициклистички клуб “Ера” је ту да првенствено у ову акцију укључи најмлађе, дечаке и девојчице , чланове клуба. Драго ми је што ову стазу све више и више користе људи као једну од најбољих рекреативних стаза. Волео бих да у овој манифестацији што више учешћа узму млади и да њих упутимо у те стазе рекреације од малих ногу, то је оно што је најважније” навео је Ненад Миливојевић, председник Бициклистичког клуба “Ера”.

“Такође ми је драго што су ове године узели учешћа и студенти јер без младих нема ништа. Хтео бих да се захвалим Самосталном синдикату Имол Севала, јер доста помажу локалну самоуправу и спорт. Верујем да ће одзив бити велики, а и време је идеално за вожњу бициклом. Позивам све суграђане да нам се придруже овој акцији, ово није такмичење већ дружење и излет у природи”, рекао је Миливојевић.

Маријана Селаковић председница Уније студената Ужица

Маријана Селаковић председница Уније студената Ужица је истакла да се Унија увек радо одазива позиву за учешће на оваквим догађајима: “Желимо да покажемо и да поносно истакнемо да су млади Ужица једни од најактивнијих младих у Србији, што смо показали организовањем разних акција.”

“Овом приликом желим да позовем све младе да учествују у бициклистичком каравану, јер осим што се промовише здрав живот, млади имају прилику да упознају лепоте свог града”, навела је Селаковићева.

Са претходног Каравана одржаног прошле године

“Ужички бициклистички караван” заједнички организују Град Ужице, Самостални синдикат компаније Импол Севал, Бициклистички клуб “Ера” и Унија студената Ужица.