Бициклистичка вожња од Градске плаже до Стапарске бање
27/09/2021

Бициклистичка вожња од Градске плаже до Стапарске бање

Бициклистичка вожња од Градске плаже до Стапарске бање још једна је од активности коју је град Ужице организовао у оквиру Европске недеље мобилности. У сарадњи са Бициклистичким клубом “Ера”, Комуналном и Саобраћајном полицијом и волонтерима Црвеног крста, а уз поклоне који су обезбедили град и Агенција за безбедност саобраћаја вожња је протекла у најбољем реду на задовољство великог броја деце која су учествовала.

Учеснике је дочекао члан Градског већа за саобраћај Слободан Шиљковић, уз поруку да се овакве активности морају организовати много чешће.

“Ово је још једна од активности у Европске недеље мобилности којом завршавамо њено обележавање. Ипак поновићу ово не треба да буде крај, већ почетак и број деце који је данас дошао треба да нам послужи као пример, да сви користимо бицикле и идемо пешке на посао, а што мање користимо аутомобиле. Ову стазу треба максимално користити, а ми ћемо се трудити да је одржавамо и да она буде на услузи свим суграђанима”.

Као и много пута до сада Бициклистички клуб “Ера” узео је учешће па су млади из клуба, сада већ репрезентативци, били на челу колоне коју је чинило више од 70 учесника.

По речима Неннада Миливојевића из БК “Ера, суорганизатора манифестације циљ је био покренути што више деце и младих.

“Желели смо да их мало одвојимо од рачунара и мобилних телефона и да на врло квалитетан начин проведу своје слободно време. Притом смо водили рачуна и о њиховој безбедности па смо децу из Крчагова, којих је било највише, провели кроз град уз помоћ Комунлане и Саобраћајне полиције. Драго ми је што имамо оволики број учесника, али се надам да ће и професори физичког васпитања из других школа у граду са својим ученицима, много активније учествовати у оваквим догађајима.”

По речима Владимира Аничића, професора физичког васпитања из ОШ “Слободан Секулић” одакле је дошло више од 50 ученика, деца су са задовољством прихватила позив.

“То је, пре свега, резултат разговора са њима, свесни су да је вожња бицикла веома битна за њихово здравље и правилан развој, али и да на тај начин и сами утичу на очување животне средине”.

Град је у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја обезбедио и адекватне поклоне за све учеснике, кациге, рукавице, опрему за бицикле .

Европска недеља мобилности у Ужицу је обележена бројним активностима, а бициклистичком вожњом од Градске плаже до Стапарске бање и званично је завршена. Ипак, по обећањима надлежних едукација деце и младих о здравим стиловима живота биће настављена кроз нове активности које ће бити организоване у наредном периоду.