"Библиотека за све"
08/12/2021

“Библиотека за све”

Народна библиотека Ужице набавила је наменско возило за доставу књига особама са инвалидитетом и корисницима у сеоским подручјима, а захваљујући средствима из опортунитета Министарства правде. Овим аутомобилом данас су прве књиге стигле у ОШ “Богосав Јанковић” у Кремнима, а могућност да се на овај начин упознају са библиотечком грађом имаће у наредном периоду ученици и мештани и осталих сеоских месних заједница.

Душица Мурић директорка Народне библиотеке Ужице подсећа да је на конкурсу Министарства правде за доделу средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења за пројекат “Библиотека за све”  библиотека добила средства у износу од 1.857.590 динара за набавку наменског аутомобила, док је остатак средстава у износу од 280.000 динара  обезбедио Град.

“Овај пројекат је за нас значајан из више разлога. Народна библиотека Ужице је матична библиотека за све библиотеке Златиборског округа, како јавне тако и школске, којих је на крају 2020. године било 85. До сада нисмо имали сопствено возило и набавком овог аутомобила библиотечке услуге ће бити доступније особама са инвалидитетом и особама које живе у сеоским подручјима, ефикасније ћемо обављати матичне функције. Набавком возила отварају се и могућности за развој нових услуга. Једна од њих је управо ова данас у ОШ “Богосав Јанковић” у Кремнима, а то је достава књига у удаљена подручја”.

Ратко Трмчић члан Градског већа истакао је да су овакви пројекти од великог значаја.

“Ово је прилика да се путем овог пројекта укључе и сви остали мештани да користе књиге, а ученици могу да прошире свој књижни фонд и да читају  не само књиге намењене за лектиру, већ да у договору са библиотеком користе и остали фонд. Надамо се да ћемо у будућности обићи све сеоске школе и на исти начин подржати и охрабрити ученике да што више читају књиге”.

Директорка ОШ “Богосав Јанковић” Оливера Мисаиловић захвалила се на посети и истакла да је сарадња школе са библиотеком  дуга и традиционална. Нарочито је нагласила да је веома важно да се и радионице каква је данас одржана у овој школи наставе и у наредном периоду.

Сви ученици школе у Кремнима добили су бесплатне чланске карте, као и информације о коришћењу библиотечке грађе.

Како су најавили из Народне библиотеке Ужице у креативној радионици и новим књигама ускоро ће уживати и ученици школе у Мокрој Гори.