Бесплатне обуке за козметичке третмане уз финансијску подршку ГИЗ-а
08/02/2022

Бесплатне обуке за козметичке третмане уз финансијску подршку ГИЗ-а

У циљу повећања професионалних капацитета и лакшег запошљавања лица из осетљивих група, у  Ужицу се реализује пројекат под називом “Јачање стручних капацитета за запошљавање лица из осетљивих група под утицајем пандемије Ковид-19”, који спроводи Ресурс центар за одрживи развој. Пројекат подразумева обуке за 10 незапослених лица за педикир, маникир, козметичке третмане и услуге шминкања, након којих ће полазници добити сертификате и почетничке пакете са опремом и материјалима за наведена занимања.

Како истиче Марија Маричић координатор Канцеларије за младе града Ужица, која је партнер на пројекту, обуке су финансијски подржане од стране немачког ГИЗ-а.

“Ово је сјајна шанса да девојке науче да раде нешто што ће им помоћи да буду економски независније и да чак и ако у међувремену нађу други посао, ово буде нешто што могу да раде код куће. Планирано је да обуке трају два месеца а на крају ће добити адекватне сертификате и 130 евра у материјалу за рад, које је обезбедио ГИЗ”.

И полазнице обука су веома задовољне, јер су како истичу добиле шансу да науче да раде баш оно што воле.

“Из хобија сам кренула да се бавим ноктима, ова обука је додатни плус за мој рад. Опрема коју ћемо добити даје ми додатну мотивацију да наставим да се бавим овим послом. То што су ми нокти хоби је додатан плус јер најбоље радите оно што волите”, каже Маја Ковачевић.

Александра Радосављевић се нада да ће после обуке отворити свој козметички салон и додаје да је ово велика прилика за све младе жене да се усаврше и да науче нешто ново.

Све обуке реализују се у Омладинском клубу, а пракса у салону. У мају месецу очекује се долазак представника ГИЗ-а који ће им уручити старт-уп пакете. У Канцеларији за младе надају се и другом кругу обука током којих ће шансу добити већи број девојака.