Амбасадорка Канаде у посети Ужицу
31/10/2019

Амбасадорка Канаде у посети Ужицу

Aмбасадоркa Канаде у Републици Србији Кати Чаба била је данас у посети Ужицу. Након пријема у кабинету градоначелника Тихомира Петковића амбасадорка је у Великом парку, поред дрвета канадског црвеног јавора, који је засађен 2017. године као поклон Канаде граду Ужицу свечано открила таблу која представља симбол љубави и сарадње између нашег града и Канаде.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић и амбасадорка Канаде у Републици Србији Кати Чаба

“Град Ужице има последњих неколико година веома успешну сарадњу са Канадским народом, пре свега на пољу културе и заштите животне средине. Оно што је значајно поменути за Град Ужице, јесте да је Канада веома развијена на пољу заштите животне средине и да је то шанса да ми сазнамо у ком правцу се развија свет, да када буде било прилике постанемо учесници у неким од пројеката везаних за ту област”, навео је градоначелник Ужица Тихомир Петковић и додао да је град Ужице био један од градова у коме се обележвало 150 година од оснивања Канаде.

Амбасадорка Канаде Кати Чаба и градоначелник Петковић у друштву ужичких гимназијалаца

Претходних неколико година у ужичкој Градској галерији гостовали су канадски уметници, а 2013. године један уметник добио је Гранд при на Међународном графичком бијеналу “Сува игла”.

Табла поред канадског црвеног јавора представља симбол љубави и сарадње између нашег града и Канаде

“Долазак Њене Екселенције је прилика да још више развијемо сарадњу два народа, да се међусобно упознамо, да попричамо који су то пројекти од највећег значаја за наш град и да заједнички подржимо пројекте везане за заштиту животне средине”, истакао је Петковић и додао да је табла у Великом парку симбол љубави и сарадње између нашег града и Канаде, наше две земље и да верује да ће Њена Екселенција бити чест гост у нашем граду.

“Драго ми је да сам у Ужицу, ово је први пут да долазим овде. Све што видим је дивно, хвала градоначелнику на лепом пријему. Задовољство ми је што видим ову таблу као производ заједничког пројекта који је започео мој колега господин Пинингтон у сарадњи са градом, а односио се на чишћење парка” истакла је Њена Екселенција амбасадорка Канаде Кати Чаба и додала да се нада да ће будућа сарадња бити још успешнија.