Интернационална сарадња важан сегмент Ере Културе
05/06/2024

Интернационална сарадња важан сегмент Ере Културе

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић и амбасадор Мексика у Србији Њ.Е. Карлос Феликс отворили су у Градској галерији Ужице изложбу под називом “Дијего и Фрида: приче из живота”. И ова изложба, по речима градоначелнице, доказ је жеље, да се у Ери културе учврсте и прошире везе са градовима и земљама Европе и света, са којима Србија деценијама уназад негује изузетне односе.

“Наша Ера културе шири своју визију, идеју и сарадњу, па ћемо све до 26. јуна имати прилику да видимо изложбу фотографија из живота најинтригантнијег и најинсприративнијег пара 20. века – Фриде Кало и Дијега Ривере.

Тежак живот, често пун патње, несреће и болести, окренули су Фриду ка уметности где је своја дубока осећања пренела на сликартсво и развила свој јединствен пут, актуелан и данас. Извесно је да је и Дијего Ривера својим уметничким опусом имао неизбрисив траг, па се тако његови мурали са социјалним темама могу и данас видети у историјском центру Мексика. Љубавна и животна прича Фриде и Дијега пуна је и унутрашње и спољашње драме, јединствена сама по себи, неконвенционална, донекле охрабрујућа, показујући оно што показује и сама уметност – све је могуће, оствариво, савладиво и вечно”, истакла је градоначелница.

Уз захвалност на топлој добродошлици и прилици да се у Ужицу представи део уметности Мексика, амбасадор Карлос Феликс, посебно је нагласио важност добрих односа Србије и Мексика и сарадње која на обострано задовољство траје деценијама уназад.

Најзначајнији привредни, културни и туристички потенцијали града Ужица представљени су гостима из Мексика и током пријема у кабинету градоначелнице Ужица. Била је ово прилика и да се размотре могућности за сарадњу у наредном периоду.