Половина површине под пожаром у потпуности санирана, на терену термовизијски дронови
16/05/2024

Половина површине под пожаром у потпуности санирана, на терену термовизијски дронови

Са ватрогасцима, машинистима, возачима камиона и свим људима који непрестано и предано раде на гашењу пожара на депонији Дубоко градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић била је и данас. Она је дочекала екипе које су из Зрењанина стигле са термовизијским дроновима и камерама и истакла да је ситуација много боља него претходних дана и да је половина површине под пожаром у потпуности санирана. Ситуација на депонији Дубоко била је тема и прве седнице Републичког штаба за ванредне ситуације, којом је председавао минстар унутрашњих послова и командант Штаба, Ивица Дачић.

Према њеним речима све активности се настављају уз истовремено извештавање суграђана, до којих пред предстојеће локалне изборе долази много дезинформација.

“Подстакнута јучерашњим састанком Савета родитеља града Ужица, морам да грађанима Ужица изнесем неколико важних информација”, истакла је градоначелница.

“Јуче је један од чланова тог Савета, иначе велики опозиционар изнео једну велику неистину, да су град и грађани Ужица остављени сами да се боре са ватреном стихијом, да их је држава напустила. То је неистина, грађани Ужица, морате да знате,  управо благовременом реакцијом државе Србије, Владе, ресорних министарстава и свих осталих релевантних институција дошло је до брзог гашења пожара овде на депонији Дубоко. Истина је да ће овај вишедеценијски проблем решити држава и не само тиме што је послала на терен додатну механизацију, опрему, и људе већ и  дугорочно. Овде ће бити изграђена права санитарна еколошка депонија. Министарство заштите животне средине на челу са министарком Иреном Вујовић расписало је тендер и у току ове године реализоваће се тај пројекат.”

Према речима Данијела Бомбара из Зрењанина екипа је дошла на депонију Дубоко како би пружили помоћ. Он објашњава да се помоћу термовизијског дрона виде разлике у температури земљишта које се снима, тако да и оваква жаришта која се налазе испод површине могу да детектују и виде пре него што избије на површину.

“Пошто имамо термални дрон који може да помогне да се лоцирају жаришта горења на депонији дошли смо да пружимо помоћ. Урадили смо већ два снимања и управо се материјал обрађује и очекујемо да ћемо до сутра имати детаљну мапу жаришта целе депоније, а прелиминарни резултати су већ на еваулацији јер имамо видео снимак камером где се види тренутно стање, да бисмо помогли да ватрогасци ефикасније раде свој посао”.

Тања Кнежевић технички директор ЈКП “Дубоко” истиче да је санирана половина депоније .

“Имали смо око 4 хектара пожаром захваћене површине, рад је јако спор, ради се постепено, првенствено због безбедности људи који су ангажовани. На располагању нам је 11 комуналних и 19 приватних предузећа, која су нам на располагање ставила 83 камиона, око 20 багера 13 комуналних и осам ватрогасних цистерни, 5 булдожера и један грејдер, као и две комбиноване машине и 3 утоваривача. Уз помоћ свих тих машина за ових 14 дана изградили смо шест приступних путева и данас коначно депонију преполовили. Ушли смо у сам центар горивог дела до жаришта и сада ће нам посао бити много лакши”.

Она подсећа да су употребљене све расположве технике, које је Сектор за ванредне ситуације  препоручио и испоставило се да се отпад мора ископати, угасити и прерити земљом и тако безбедно санирати.

Ситуација на депонији Дубоко била је тема и прве седнице Републичког штаба за ванредне ситуације, на којој су сагледане информације о актуелној ситуацији и активностима санирања пожара на Регионалној депонији „Дубоко“ код Ужица, спремност субјеката и снага система смањења ризика од катастрофа за припрему и реаговање у наредном периоду, стање водних објеката за заштиту од поплава и уређење водотокова, као и информације о увођењу система раног упозоравања и обавештавања јавности у случају надолазеће или непосредне опасности.

О ситуацији на терену предузетим и планираним мерама министра унутрашњих послова и команданта Републичког штаба за ванредне ситуације Ивицу Дачића, известили су потпредседница Владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и начелик Републичког штаба за ванредне ситуације Лука Чаушић.