Млади веома заинтересовани за учешће у креирању докумената из области унапређења квалитета ваздуха
02/06/2023

Млади веома заинтересовани за учешће у креирању докумената из области унапређења квалитета ваздуха

Отворени састанак, током ког су представљене активности које је спровео град Ужице у сарадњи са Канцеларијом за младе, још један је од важних сегмената у унапређењу Јавних политика из области управљања квалитетом ваздуха. Активности се тичу ревизије Плана квалитета ваздуха града Ужица, унапређења ангажовања младих у процесима развоја локалне политике, као и подстицања сарадње између младих и локалних самоуправа, а реализоване су у оквиру пројекта „Школе за бољи квалитет ваздуха”.

Јачање свести код деце, младих, родитеља и наставника о негативном утицају загађења ваздуха, нивоима загађења ваздуха и његовим штетним ефектима на здравље, основни су циљеви пројекта који се у Ужицу реализује од краја 2021. године. Према речима градске већнице Наде Јовичић, важно је што су млади узели учешће у креирању планских докумената.

“Град Ужице је кренуо у ревизију Плана квалитета ваздуха и Кратркорочног акционог плана заштите квалитета ваздуха а волонтери Канцеларије за младе својим теренским радом у значајној мери допринеће садржају нових планских докумената”.

Изражавајући задовољство свим актицвностима и мерама које град реализује са циљем побољшања квалитета ваздуха, Миодраг Глушчевић, програмски директор за урбани развој, животну средину и комуналне делатности СКГО истиче да је поред унапређења квалитета ваздуха, идеја пројекта и  оснаживање и укључивање младих у процесе доношења јавних политика на локaлном нивоу.

“Ужице је заиста у овом делу пример добре праксе, који се може пресликати и у друге локалне самоуправе.  Улога младих јесте и треба да буде велика и ми смо то на неки начин препознали кроз овај пројекат и рад са волонтерима Канцеларије за младе. Њиховим добрим идејама и иницијативом комплетна заједница добија више.”

Ученици свих ужичких средњих школа учествовали су анкети коју су реализовали волонтери КЗМ и то путев друштвених мрежа које су за младе најпопуларније. Укупно је анкетирано око 1700 ученика, узраста између 15 и 19 година.

“Резултати анкетирања говоре да млади информације добијају у пролазу. Делом се информишу у породичном окружењу, делом преко друштвених мрежа а у знатно мањем проценту преко традиционалних медија. И иако већина не зна где су мерне станице или како се очитавају резултати њихове препоруке и идеје су добре. То нам говори да има простора за њихову даљу едукацију и укључивање у све процесе”, истиче координаторка Канцеарије за младе Марија Маричић.

Град Ужице је једна је од изабраних ЈЛС која у оквиру пројекта добија директну техничку подршку за израду докумената јавне политике, чији је циљ унапређење квалитета ваздуха, тачније допринос унапређењу заштите животне средине и здравља. Овај процес укључује и подршку програмском буџетирању мера за смањење загађења ваздуха и за укључивање младих у процес израде програмских докумената и буџета.