У суботу акција "Цвет који живот значи"
12/05/2023

У суботу акција “Цвет који живот значи”

У суботу од 8 до 12 часова у Улици Димитрија Туцовића одржаће се 21. по реду улична акција продаје цвећа „Цвет који живот значи“, намењена Фонду Саветовалишта за жене са инвалидитетом оболеле од рака дојке “Јефимија“.

Рак дојке је најчешћи злоћудни тумор код жена у Србији и према најновијим подацима Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут“, 2020. године је регистровано 4.368 новооболелих и 1.782 умрлих жена од рака дојке. То значи да на сваких 100.000 оболи око 65 жена, а умре 21. По смртности од рака дојке, Србија се са Црном Гором сада налази на првом месту у Европи.

Од како постоји “Јефимија“, од 2000. године, у Златиборском округу постоји и тенденција пада смртности од рака дојке. Званични подаци показују да је 2020. године смртност у округу била за скоро 10% мања у односу на просек за целу Србију (45,5%).

Све је то резултат наших заједничких напора којима је допринела и ова улична акција. Она има за циљ да нас опомене да треба да учинимо све да бисмо остали здрави што подразумева здраве стилове живота и редовне превентивне контроле, поготову у ризичним годинама. Акција је подржана, као и раније, подржана од Министарства здравља Републике Србије, Здравственог центра и Опште болнице Ужице, Града Ужица и локалних донатора.