Пластеници уз минимално учешће за 26 пољопривредних газдинстава
27/06/2024

Пластеници уз минимално учешће за 26 пољопривредних газдинстава

26 пољопивредних газдинстава на територији града Ужица добило је пластенике кроз програм који реализују град Ужице и Фондација Ана и Владе Дивац. Будућим корисницима и корисницама уговори су уручени данас, а наредних дана кренуће се у испоруку и монтажу на терену. За овај пројекат, који се реализује кроз програм “Дивац пољопривреди фондови- Ужице 2024. године издвојено је укупно шест милиона динара, четири милиона су средства града а два милиона динара обезбедила је Фондација.

Према речима Драгољуба Стојадиновића заменика градоначелнице Ужица, ово је наставак веома успешне сарадње града са Фондацијом “Ана и Владе Дивац”.

“Данас смо уручили 26 уговора пољопривредним произвођачима са подручја града који ће добити пластенике уз минимално сопствено учешће од 20 одсто. Реализацијом овог програма подстичемо развој пластеничке производње и могу да кажем да је из године у годину интересовање све веће. Радује и податак да 50 одсто корисника чине жене и да се е све више младих који аплицирају за овај и друге програме. Са Фондацијом Дивац радимо и на пројекту Пољопривредног фонда, као и пројекту који се односи на доделу грантова ученицима завршних разреда средње Пољопривредне школе у Пожеги”, нагласио је Стојадиновић подсетивши да је и износ директних субвенција у овој години увећан и износи 55 милиона динара.

До сада је, према његовим речима поднето око 700 захтева а позив је и даље отворен.

Бојана Вујичић координатор Фондације истиче да је заједничким улагањем града и Фондације од 2016. године до данас у износу од око 40 милиона динара подржано око 200 произвођача.

“Највише смо улагали у овчарство, козарство, пчеларство, а од пре три године град Ужице је препознао развој пластеничке производње, као потенцијал овог краја. Материјална подршка јесте јако важна али оно што је још битније, то су едукације, стално образовање, унапређење знања у области пољопривреде, тако да ћемо са Пољопривредном стручном службом организовати неколико стручних обука на тему употребе и правилног одлагања пестицида”.

Наредних дана очекује се испорука и монтажа пластеника, димензија 5m x 30m x 2,6m (150m2) или 6m x 24m x 3,2m (144m2).