Трибина Факултета за спорт и Министарства спорта одржана у Ужицу
20/06/2024

Трибина Факултета за спорт и Министарства спорта одржана у Ужицу

“Радујемо се што смо у прилици да будемо домаћини једног оваквог догађаја, коме присуствује велики број наших спортиста и што ће им о свим важним темама говорити истакнути стручњаци из ове области. То је још један доказ да смо маскимално посвећени даљем развоју спорта у граду и да поред финансијске и подршке у изградњи неопходне инфраструктуре, са задовољством подржавамо и пројекте који се односе на едукацију”, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, говорећи на трибини одржаној у оквиру пројекта “Национални центар за едукацију у спорту 2024”.

Према њеним речима, трибина чији је организатор Факултет за спорт, а покровитељи Министарство спорта и град Ужице за циљ има унапређење стручног рада у спорту и спортских вредности и то је оно чему и град тежи.

“Свeсни  дa дoбри рeзултaти зaхтeвajу и знaчajнa улaгaњa, из гoдинe у гoдину oпрeдeљуjeмo свe вeћa срeдствa зa функциoнисaњe нaших клубoвa и спoртских oргaнизaциja. Taкoђe, никaдa вишe, рaдимo и нa спoртскoj инфрaструктури. Tу смo нaрaвнo и зa свe другe oбликe сaрaдњe и пoдршкe, кaкo oвoм прojeкту кojи дaнaс рeaлизуjeмo, тaкo и свим oстaлим, чиjи je циљ рaзвoj спoртa, билo дa je рeч o шкoлскoм, aмaтeрскoм или прoфeсиoнaлнoм спoрту, нагласила је градоначелница, подсетивши да ће град од 10. до 14. јула бити домаћин МОСИ после 59 година.

Према речима проф.др Драгана Атанасова посебног саветника министра спорта ово јe тек првa у низу трибина које се организују широм Србије на врло интересантне теме.

“То је заштита интегритета у спорту где ћемо младим људима и стручњацима говорити о нечему што ће тек да дође, када је реч о одређеним правилима која се доносе у односу на документа Сваета Европе и Европске уније, затим допинг у спорту о коме се углавном говори када је реч о о врхунском спорту. Међутим сва наша истраживања су показала да је допинг заступљен и међу рекреативцима, нарочито младима који узимају све и свашта у теретанама и желимо да подигнемо свест та је то што јесте дозвољено, шта није и шта је оно што доводи до тешких последица и здравствених проблема. Посебно ми је драго што имамо подршку локалне самоуправе и што заједно са нама организују овакве догађаје, јер без добре сарадње између општине и невладиног сектора нема ни доброг спорта”, истакао је Атанасов, изразивши задовољство што се прва у низу трибина одржава у Ужицу граду врхунских спортиста, који ће бити домаћин предстојећих МОСИ.

Бојан Секулић председник Савета Факултета за спорт позвао је спортисте да се обрате факултету за све недоумице које имају и истакао да је циљ ових едукацијаизмеђу осталог и директна комуникација са спортистима и младим људима, који добијају прилику да од истакнутих спортских стручњака добију одговоре на питања која их занимају.

О заштити здравља спортиста, теорији спорта и фер плеју говорили су истакнути предавачи из ове области проф. др Владимир Копривица, проф. др Милица Вукашиновић Весић и проф. др Драган Атанасов, а присутни спортисти и грађани имали су прилику да поставе питања и учествују у дискусији.