Историја и култура као огромни потенцијали за будућност
29/04/2024

Историја и култура као огромни потенцијали за будућност

“Овде је много историје, културе, али и много потенцијала за будућност. Ова тврђава датира из 14. века и морам вам признати ми немамо овакво нешто у САД”, истакао је после обиласка Меморијалног комлекса Кадињача, Хидроцентрале под градом и тврђаве Стари град, амбасадор САД Кристофер Хил.

У пратњи градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић и њених сарадника амбасадор Хил обишао је најпре Меморијални комплекс Кадињача, затим Хидроцентралу под градом, где се уверио у њену аутентичност и значај, након чега је прошетао ужичком тврђавом и Ужичанима поручио да чувају своју историју и свој град воле највише.

“Овде је много историје, културе, али и много потенцијала за будућност. Ова тврђава датира из 14. века и морам вам признати ми немамо овакво у САД. Ми јесмо  уложили одређене финансије за обнову тврђаве, али оно што ужичку тврђаву чини изузетном јесте однос свих Ужичана и Срба да је сачувају и да је она у добром стању због њиховог труда”.

Уз захвалност на топлом дочеку у, како је истакао овом изузетном граду, амбасадор Хил рекао је током посете Ужицу било речи о значајним моментима за сарадњу обе државе и да САД постају један од најзначајнијих страних инвеститора у Србији. Према његовим речима  то не тиче само Београда већ и других градова, јер путеви који се све више граде доприносе да и други градови у томе буду укључени.

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић изразила је задовољство што у години када Ужице носи титулу националне престонице има прилику да угости амбасадора Хила са сарадницима који су данас обишли најзначајније кутлтурно-историјске споменике Ужица као што су Спомен-комплекс Кадињача, хидроцентрала Под градом и ужички Стари град.

“Ми смо заиста огромна финансијска средства и напоре уложили током протеклих неколико година, како би их сачували , обновили и данас се њима поносили. У томе смо наравно имали подршку Владе Републике Србије, ресорних министарстава али и америчке амбасаде, која је финансијски помогла реконструкцију Старог града. Овде се као што видите, ради и даље, јер жеља нам је да туристима и посетиоцима понудимо више садржаја и да их из године у годину буде све више. У овој години реконструишемо водену кулу, а надамо се да ћемо успети и да реализујемо пројекат пешачког моста, који ће тврђаву повезати са магистралним путем према Црној Гори, чиме ћемо заокружити целу причу”, нагласила је градоначелница.

После данашње прве посете амбасадора Хила, извесно је да ће у наредном периоду бити више сусрета и да ће сарадња на добрим пројектима бити настављена.