79 година од битке на Кадињачи
30/11/2020

79 година од битке на Кадињачи

У недељу 29. новембра 2020. године, у организацији Одбора Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, Града Ужица и Народног музеја Ужице обележена је 79. годишњица битке на Кадињачи, у којој су три чете Радничког батаљона заједно са Посавцима и Орашанима пружиле снажан отпор далеко бројнијој и боље опремљеној немачкој војсци са задатком да се одбрани одступница Врховном штабу НОПОЈ-а, партизанским одредима и партизанској болници који су се повлачили из Ужица ка Санџаку. У част погинулих бораца свештенство ужичке цркве служило је парастос, а затим су делегације Министарства одбране, Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, Града Ужица, општине Севојно, СУБНОР-а Србије, положили венце на спомен-пирамиду, испод које се налазе посмртни остаци већине бораца изгинулих на Кадињачи.

Присутнима су се обратили градоначелница Града Ужица Јелена Раковић Радивојевић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, представник СУБНОР-а генерал Видосав Ковачевић.

Венце су положиле делегације: Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране и војске Републике Србије, Града Ужица, градске Општине Севојно, СУБНОР-а Србије, потомака погинулих ратника, СУБНОР-а Града Ужица, СУБНОР-а Београда, СУБНОР-а Бајине Баште, Шесте личке дивизије, Градског одбора СПС-а, Удружења бораца Севојно, СУБНОР-а Велике Плане…