77 година од експлозије у одељењу Партизанске фабрике оружја и муниције
23/11/2018

77 година од експлозије у одељењу Партизанске фабрике оружја и муниције

У знак сећања на погинуле раднике и цивиле у експлозији у трезорима, у Партизнакој фабрици оружја 22. новембра 1941. године јуче су положени венци и цвеће на споменик и служен  је парастос трагично настрадалим Ужичанима.

Према подацима Народног музеја у експлозији је погинуло око 120 лица, а познато 111 имена од којих 62 цивила и 49 радника Фабрике оружја.

Венце су поред породица и родбине погинулих положили представници Града Ужица, борачких организација, потомака ратника, друштва историчара, удружења ветерана и других.

Заменик градоначелника Ужица рекао је да се у Ужицу 1941. године догодила највећа трагедија града у 20. веку.
-Као што вероватно никада нећемо сазнати узрок трагедије тако нећемо сазнати шта је могло тих 120 Ужичана да оствари у будућности за свој град и своју земљу – рекао је Нешић на комеморативном скупу у организацији Народног музеја.

У трезорима се 22. новембра 1941. године око 15 часова догодила страховита експлозија у попречном делу тунела који је служио за смештај материјала. Експлозија се ланчано проширила у таласима и трајала до сутрашњег дана. Сви покушаји спасавања радника и цивила остали су безуспешни.

Страховиту експлозију, Ужичанка Надежда Недељковић са Доварја, тада ученица другог разреда основне школе, никада неће заборавити, јер је у њој изгубила рођену сестру тада ученицу Учитељске школе Добрилу Тошић.

Улаз у тунел је тада служио цивилима као склониште у случају авионске узбуне и кобног дана четири сестре Тошића су се ту затекле. Нажалост живот петнаестогодишње Добриле као и њених неколико школских другова угасио се у трену.

„Тренутак који никада не може да се заборави. Налазила сам се на излазу из тунела када ме је експлозија одбацила, две сестре су имале исечене руке, одмах су нас лекари превили. После два дана рашчишћавања рушевина сазнали смо да нам је сестра погинула” – прича Надежда Недељковић, пензионерка „Металопрераде“ данас једини преживели сведок трагедије какву Ужице до данас не памти..

Партизанска фабрика оружја је за два месеца рада 1941. године произвела 2,7 милиона пушчаних зрна, 90.000 пиштољске муниције и 21.000 пушака. Поред бораца ужичког партизанског одреда фабрика је снабдевала партизанске јединице у Србији, БиХ и Црној Гори.

У послератном периоду трезори су реновирани и отворени за посете 1961. године од кад је овде и стална поставка Народног музеја.

Извор: infoera.rs