"60 година ужичког трга"
24/08/2021

“60 година ужичког трга”

На Градском тргу у Ужицу, а у оквиру “Жестивала” синоћ је отворена изложба “60 година ужичког трга”. Изложбу је отворила градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић, уз присуство директора историјског архива Ужице  Жељка Марковића, историчара Дејана Ристића и многобројних суграђана.

По речима градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић, Градски трг у Ужицу већ шест деценија представља жилу куцавицу овог града. Како је истакла, то је за Ужичане место окупљања, састајања и растајања, место на коме као да све почиње и завршава се. За генерације средњошколаца  ово место је било, јесте и биће  тачка сусрета пре и после школе, или у вечерњим сатима када Трг проговори кроз њихов жамор. За најмлађе и најстарије суграђане ово је простор за игру и одмор, дружење са вршњацима, уживање у културним манифестацијама.

“Према мишљењу наших и страних стручњака, ужички Трг партизана представља највећи домет југословенске и српске архитектуре и урбанизма након Другог светског рата. У рекордном времену, за непуне  три године некадашња Житна пијаца је, захваљујући кративности и надахнутости архитекте Станка Мандића и вредних неимара израсла у јединствену урбанистичку целину у срцу Ужица. Као и немерљивим доприносом и ангажовањем тадашњег председника општине Титово Ужице, господина Рајка Јечменице.

Ми смо одувек знали да је наш Трг једна од најлепших отворених позорница, не само у Србији или некадашњој Југославији, већ и шире. Није нас превише изненадило што је током изложбе „Србија, град као регионални контекст за архитектуру“ одржаној у Бечком „Рингтурму“ 2015.године централно место  изложбене поставке припало градском језгру Ужица, јединствено дизајнираној форми сценске поставке у више нивоа”.

Ужички трг је за Ужичане симбол живота овог града и сви ми имамо дужност и обавезу да га чувамо, мудро оплемењујемо  и учинимо све да остане место које ће нас окупљати”, закључила је градоначелница.

На 43 паноа које је објединио Историјски архив Ужице налазе се најразноврснија сведочења о шездесет година ужичког трга, а многобројни Ужичани већ су пронашли своје давно заборављене фотографије. Изложба ће на Градском тргу бити постављена до 9. октобра Дана Града.