"Одзиви Пауну" и ове године у онлајн формату
09/11/2021

“Одзиви Пауну” и ове године у онлајн формату

43. Књижевна манифестација “Одзиви Пауну” услед епидемиолошке ситуације и ове године се реализује у онлајн формату. Премијерно приказивање можете погледати у уторак 09. новембра 2021. године у 18 часова на Јутјуб каналу Народне библиотеке Ужице на линку  https://youtu.be/hTx3QcsOAQs.
Програм ће бити приказан и  ТВ 5 Ужице од 20 часова.
Књижевна манифестација „Одзиви Пауну“ установљена је у част завичајног песника Пауна Петронијевића, у Рибашевини, Пауновом родном селу где је започето окупљање песника. Тринаест година након његове смрти (12. августа 1975.године) на Пауновом гробу окупило се 13 песника, који су казивали своју поезију. Две године касније, са седиштем у Народној библиотеци у Ужицу, основан је Књижевни клуб који носи његово име, чија је улога, између осталог, била организација ове манифестације. Од 1977, локална заједница поверава „Одзиве Пауну“ ужичкој библиотеци, као културном средишту и чувару завичајног наслеђа. Према пропозицијама које је 1988. године Књижевни клуб „Паун Петронијевић“ усвојио, књижевна манифестација „Одзиви Пауну“ одржава се сваке године с циљем да се афирмише књижевно стваралаштво на подручју Златиборског округа.

Програм манифестације на којој је до сада учествовало више од стотину песника уређују  библиотекари Народне библиотеке Ужице, а организација ове настарије књижевне манифестације у нашем крају реализује се под покровитељством Града Ужица.