31 милион динара за унапређење безбедности саобраћаја
30/05/2024

31 милион динара за унапређење безбедности саобраћаја

Град Ужице је једна од 14 локалних самоуправа у Србији која ће добити бесповратна средства за реализацију пројеката у оквиру Програма подршке примени напредних технолошких решења у области друмског транспорта и саобраћаја. Уговор, вредан 31 милион динара са министром грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре Гораном Весићем, потписао је у и име града, Слободан Шиљковић, члан Градског већа.

Захваљујући бесповратним средствима у износу од 15 милиона динара и учешћу града од 16 милиона динара, Ужице ће добити неколико нових система који ће у значајној мери унапредити безбедност свих учесника у саобраћају.

Са циљем повећања степена безбедности деце у зони школа биће успостављен систем, који подразумева постављање изменљивих саобраћајних знакова и светлосне сигнализације и опреме. Такође, биће успостављен систем за мерење брзине возила, који има могућност аутоматске детекције прекорачења дозвољене брзине кретања возила и препознавња сваке регистарске таблице возила која пролазе кроз зону покривања камере.

Пројекат обухвата и постављање око 100 детектора за заузетост паркинг места, као и постављање камера на паркинг места за особе са инвалидитетом.

У ужем градском језгру биће постављени информациони дисплеји на раскрсницама бочних улица са главном које показују број слободних паркинг места, а корисници ће моћи да преко wеб/мобилне апликације у реалном времену прате број слободних паркинг места.

Поред наведеног пројектом је предвиђена и доградња мониторинг центра који је задужен за интеграцију, праћење и управљање видео надзором, алармним системом, системом контроле приступа и свим осталим системима техничке заштите.

Све предвиђене активности овог веома значајног пројекта који се суфинансира средствима из буџета Републике Србије, кроз програм Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, биће реализоване до краја ове године.