Завршен V Међународни фестивал природе и традиције
26/08/2019

Завршен V Међународни фестивал природе и традиције

После шест фестивалских дана, величанственим концертом Јелене Томашевић спуштена је завеса на V Mеђународном фестивалу природе и традиције „Жестивал”.

У недељу, последњег дана Фестивала, више од 100 произвођача ракије и традиционалних домаћих производа из Србије, Црне Горе и БИХ излагало је своје производе на Градском тргу. Ту су поред већ традиционалних воћних ракија, били производи попут злакушке грнчарије, ајвари, џемови, месне прерађевине, пољопривредна механизација, машине за прераду воћа и поврћа, али и лицидерска срца, мед…

Награђени на V Међународном фестивалу природе и традиције “Жестивал 2019”

Жири је ове године оценио 131 узорак ракије у категорији пољопривредно газдинство и дестилерије.

Награду „Радослав Раде Пауновић“ за најбољу ракију „Жестивала“ у категорији пољопривредна газдинства, стручни жири је доделио Јовани Новаковић из Чачка, а у категорији дестилерије, породичном предузећу „Тим“ д.о.о. из Бајине Баште.

Осим главних награда, на завршном дану Међународног фестивала природе и традиције „Жестивал“ у Ужицу, трочлани стручни жири, у саставу др Нинослав Никићевић, професор на Пољопривредном факултету у Београду, др Верољуб Урошевић и др Бранко Поповић, научни сарадник, руководилац одељења за технологију прераде воћа у Институту за воћарство у Чачку, доделио је и награду Шампион у групи шљива СЗР „Минићева кућа ракије“ Доња Трепча, док је Шампион у групи дуња „Тим“ Бајина Башта као и у групи јабука и кајсија. Награда Шампион у групи крушака припала је дестилерији „Хуберт 1924“ Банатско Велико Село, док је у групи специјалних ракија награда додељена „ББ Клековача“, а у групи ликера ЗР „Воћне ракије Плазинић“ Премеће, Чачак.

Проглашењу победника „Жестивала“ присуствовали су државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Велимир Станојевић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић, представници амбасада Русије и Казакстана у Београду и бројни представници политичког и јавног живота града Ужица и Златиборског управног округа.

Велимир Станојевић, државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, истичући да му је драго да је поново на ужичком фестивалу ракије који све више расте и развија се, између осталог је рекао:

“Оно што је наш циљ, што је политика Владе Републике Србије, јесте ставарње додате вредности, изградња прерађивачких капацитета и то пре свега на малим газдинствима где се производи стварају по савременим технологијама, али по рецептурама наших предака”. Станојевић је подсетио да је Министарство ове године предвидело за мале произвођаче преко 200 милина динара за набавку најсавременије опреме за изградњу прерађивачких капацитета у сектору прераде воћа, поврћа, меса и млека.

Градоначелник Ужица и председник Савета фестивала, Тихомир Петковић је истакао да је “Жестивал” јединствена привредно туристичка манифестација која из године у годину прераста у догађај који, осим што промовише аутентичне производе чија је производња базирана на традицији и старим рецептурама, он својим вишедневним културним догађајима привлачи све већи број посетилаца.

Бомеско вече- догађај који се већ трећу годину заредом одржава у склопу Фестивала

“Циљ нам је да мотивишемо људе да се враћају природи, аутохтоним сортама и производњи која је базирана на њима, али уз примену савремене технологије и са циљем да крајњи производ буде висококвалитетан. Град Ужице у том смислу и са том намером, последњих година издваја све више новца за подстицаје пољопривредницима у нашем граду и пољопривреди као једној од кључних привредних грана. Свесни смо да само делимично користимо природне ресурсе. Желимо то да променимо и развијамо производњу која својим квалитетом може да буде конкурентна на најзахтевнијим тржиштима” истакао је Петковић.

Овом приликом, учеснике и посетиоце „Жестивала“ којих је било из целе Србије, али и из Црне Горе и Босне и Херцеговине, поздравио је у име организатора Бранислав Митровић, председник Скупштине града Ужица и председник Организационог одбора Фестивала. Осим што је указао на значај фестивала за развој ужичког туризма, Митровић је истакао:

“Данас на „Жестивалу“ излажу мале породичне фирме спремне да на тржишту покажу своје производе и да своје породице издржавају од свог рада. Велики је успех и што смо само после пет година успели да привучемо пажњу не само осредњих произвођача из Србије, већ и из БиХ, Републике Српске и Црне Горе” рекао је Митровић.

Највећа комплет лепиња на свету коју је спремио чувени ужички пекар Шуљага

Након доделе награда на Тргу је посетиоцима омогућено да виде и пробају део највеће комплет лепиње на свету коју је спремио чувени ужички пекар Шуљага, а после тога је уследио културно-уметнички програм у коме су ужичка фолклорна друштва измамила аплаузе посетилаца.

Извор: Infoera.rs/Град Ужице