30 милиона динара од Министарства рударства и енергетике за реконструкцију Прве основне школе
22/07/2022

30 милиона динара од Министарства рударства и енергетике за реконструкцију Прве основне школе

Град Ужице један је 38 градова и општина изабраних на јавном позиву у оквиру Националног програма енергетске санације објеката од јавног значаја у јединицама локалне самоуправе. У присуству потпредседнице Владе и министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић у Смедеревској Паланци потписан је уговор вредан 30 милиона динара за енергетску реконструкцију и санацију Прве основне школе Краља Петра II. За ову намену из буџета града опредељено је 26 милиона динара.

Потписивању уговора присуствовали су чланови Градског већа Миодраг Петковић и Нада Јовичић. Како истичу ово су веома значајне вести јер ће најстарија ужичка основна школа коначно бити реконструисана на радост ученика, запослених и свих Ужичана.

“Овај пројекат вредан укупно 56 милиона динара има вишеструку корист. Поред значајно бољих услова за ученике и запослене, енергетском санацијом и реконструкцијом добићемо и много лепши објекат у самом центру града. Ово је још један доказ да тежимо ка оставарењу постављеног циља, а то је смањење аерозагађења и висок степен енергетске ефикасности јавних објеката. Подсетићу да смо у претходном периоду покренули велики инвестициони циклус који подразумева енергетску санацију индивидуалних породичних објеката и да смо у томе препознати као лидер међу локланим самоуправама. Сада желимо да уз подршку ресорних министарстава и донаторских фондова заузмемо лидерску позицију и по питању објеката јавне намене, каже Миодраг Петковић, члан Градског већа за буџет и финансије.

Према речима Наде Јовичић градске већнице за заштиту животне средине,енергетску ефикасност и туризам захваљујући Министарству рударства и енергетике и одобреним средствима град ће енергестки санирати још један јавни објекат од изузетног значаја за све суграђане.

“Објекат је изграђен још 1884. године и као такав под заштитом је Завода за заштиту споменика културе, па ће и рекоснтрукција бити у складу са упутствима завода. Подразумева постављање нове термоизолације и фасаде, замену столарије и реконструкцију грејног система, као и остале радове предвиђене пројектом”.

“Веома смо поносни данас на све пројекте које смо реализовали у претходном периоду, не постоји град ни општина у Србији која у претходних годину дана у неком од укупно осам јавних позива није учествовала. 25 хиљада домаћинстава у овом процесу је учествовало у пројекту енергетске ефикасности и преко 5,7 милијарди динара је држава заједно са јединицама локалне самоуправе издвојила за овај важан посао. Наставићемо да на свака два или три месеца расписујемо јавне позиве и да подижемо ниво субвенција у општинама и градовима где су сиромашни буџети. Наставићемо, јер наше процене кажу да у наредне три године Србија може значајно да смањи потрошњу енергије”, истакла је потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

Прва основна школа биће још једна у низу оних које се овог лета реконструишу. У току је енерегетска санација и реконструкција ОШ “Нада Матић”, издвојеног одељења ОШ “Алекса Дејовић” у Крвавцима, ОШ “Милован Миловановић Луне” у Карану, која се реализује кроз пројекат Швајцарске владе и Министарства рударства и енерегетике. Средствима из буџета града реконструише се школа у Гостиници а ускоро се очекује и рекоснтрукција фасаде ОШ “Душан Јерковић”.