29 Ужичана на пријему грађана код потпредседнице Владе проф. др Зоране Михајловић у Ужицу
30/07/2021

29 Ужичана на пријему грађана код потпредседнице Владе проф. др Зоране Михајловић у Ужицу

29 грађана Ужица имало је прилику да за три сата, колико је трајао пријем, уприличен у Градској кући своје проблеме, али и предлоге и сугестије предочи потпредседници Владе и министарки рударства и енергетике проф. др Зорани Михајловић и њеним сарадницима, али и градоначелници Ужица др Јелени Раковић Радивојевић, члановима Градског већа и директорима јавних предузећа.

“Нама је посебно задовољство што је Ужице други град, после Врања, у коме је организован пријем грађана од стране потпредседнице Владе и министарке рударства и енергетике проф. др Зоране Михајловић”, истакла је после пријема градоначелница Ужица.

“Ово је сигурно прави модел за решавање проблема наших грађана, где је остварена одлична интеракција између локалне самоуправе, округа и републичких институција и где су проблеми Ужичана решавани на лицу места. Иако се и ми, овде у граду, свакодневно састајемо са нашим суграђанима и трудимо се да решавамо њихове проблеме просто постоје и они који превазилазе наше могућности што се делом показало и данас. Свесни смо да су аерозагађење, недостатак канализационе мреже у појединим деловима града или недостатак места у вртићима оно што је приоритет. Управо ту потребна нам је подршка наше Владе и ресорних министарстава па се надамо да ће нам као и увек до сада Влада помоћи у реализацији неколико важних пројеката, којима ће бити решени највећи проблеми Ужичана. Искористићу прилику да се потпредседници Владе Зорани Михајловић захвалим на до сада издвојеним средствима из ресора који тренутно води, али и великој подршци у протеклом периоду за наше важне инвестиције”, додала је градоначелница.

Важан пројекат за Град Ужице, али и цео Златиборски округ најавио је Верош Станковић директор Сектора дистрибуције гаса Србијагаса.


“Врло важан пројекат за Златиборски округ је планирани гасовод од Златибора до Прибоја, од Прибоја до Пријепоља и од Пријепоља ка Сјеници. Како је све још у фази идејне разраде нисмо сигурни да ли ће ићи од Пријепоља до Сјенице или ће од Новог Пазара ићи до Сјенице. У сваком случају ако се буде ишло до Сјенице биће један одвојак и до Нове Вароши. Отприлике то је деоница од око 80 километара од Златибора до Сјенице. Капацитете још не знамо јер ћемо у сарадњи са локланим самоуоравама сагледати који су то капацитети. Оно што је врло битно је да је то велика ствар за ове градове првенствено у смислу екологије и заштите животне средине, али за потенцијалне инвеститоре нарочито иностране који поред основне инфраструктуре захтевају и гас.”

Директорка Електромреже Србије Јелена Матејић изразила је задовољство што је имала прилику да присуствује оваквом пријему грађана. Она је најавила још један велики и важан пројекат.

“Највреднија и најдужа траса у оквиру трансбалканског коридора се односи на ово подручје и овај регион. Овде се инвестира у двоструки далековод највишег супериорног напона 400 киловата у дужини од 109 километара и вредности од чак 58 милиона евра. Електромрежа Србије овај пројекат спроводи у пуном капацитету, планирано је да се заврши као трећа од укупно четири секције трансбалканског коридора до краја 2025. године. Потрудићемо се да испоштујемо рокове и као и претходне трасе одрадимо на време. Ово ће допринети комплетно даљем развоју свих привредних капацитета и потенцијала овог региона. Дакле, све даље привредне активности за развој овог региона биће обезбеђене што се тиче сигурности, довољних количина, поузданости и напајања електричном енергијом из домена преноса.”

По речима потпредседнице Владе и министарке енергетике и рударства проф. др Зоране Михајловић, питање енергетске инфраструктуре веома је важно, што се како је исткла показало и данас.

“Људи су поред неких других тема ван ресора рударства и енергетике питали заиста пуно о ономе што се највише ради у енергетици, а то је да имамо довољне количине струје и гаса, али и како ћемо да повећамо енергетску ефикасност и како ћемо да мењамо столарију, смањимо аерозагађење и како ћемо да прикључујемо људе на гасоводну мрежу имајући у виду да заиста многи објекти нису легализовани. Ми знамо да ако желимо да направимо добар резултат и решавамо ове проблеме, онда је то могуће само уколико смо сви заједно дакле град, држава и наша предузећа. Било је тешких тема, било је суза, било је смеха, било је и одговора одмах на одређена питања”, исткала је потпредседница Владе, говорећи о разговорима са грађанима.

Она се осврнула и на слику која се појавила на друштвеним мрежама, а која је показивала празан простор исред Градске куће.

“Немам ништа против да се политички слажемо или не слажемо, али када се изговоре неистине ја реагујем. Ми смо данас разговарали са 29 људи за три сата. Оног тренутка када сам дошла овде рекла сам градоначелници да сматрам да људи на 40 степени не треба да стоје напољу, већ у холу, јер ако смо ми унутра у хладовини онда и људи који чекају на разговр морају да буду у пристојним условима и зато нису били напољу, иако је на друштвеним мрежама кружила слика како нико није дошао и како је бојкотован пријем грађана. Није бојкотован људи су долазили зато што ми о њима бринемо.”

Потпредседница Владе је најавила да ће се пријеми грађана наставити и у осталим градовима Србије и позвала представнике и осталих министарстава да се у њих укључе, како би из добре сарадње локалане самоуправе и републике проистекло ефикасније решавање проблема свих грађана Србије.