29 пројеката у конкуренцији за средства из Ужичког локалног партнерства "Удружимо се"
16/07/2021

29 пројеката у конкуренцији за средства из Ужичког локалног партнерства “Удружимо се”

Комисија која ће радити на процени пристиглих пројеката и одлуци за доделу средстава у оквиру Ужичког програма локалног партнерства “Удружимо се” данас је почела са радом. Разматраће се 29 пројеката, а најбољи ће бити финансирани средствима у износу од укупно 10 милиона динара.

По речима члана Градског већа Миодрага Петковића, и ове године Ужичани су одговорили задатку, јер пристигло је 29 предлога који се као и претходне две године односе углавном на уређење јавних површина.

“Углавном су то предлози везани за уређење простора испред стамбених зграда, уређење шеталишта, уређење и изградњу дечијих игралишта или постављања мобилијара на већ постојећа игралишта. Имамо предлоге везано за одморишта и оно што је интересантно ове године имамо и предлоге наших школа за уређивање простора школских дворишта.”

Петковић подсећа да је буџет за ове намене 10 милиона динара и да нажалост неће моћи сви пројекти бити реализовани, али ће, како истиче, они који не добију средства у овој моћи да конкуришу у фебруару, марту наредне године на новом конкурсу.

“Постоје јасно дефинисани критериријуми по којима се доноси одлука и оно што је важно нагласити је, да се мора водити рачуна да подржани пројекти буду распоређени на целој територији Града, како у строгом центру и на перифирији тако и у Градској општини Севојно и у сеоским срединама”, закључује Петковић.

ЈП “Ужице развој” комплетно ће прегледати и преконтролисати пристигле пријаве, предмере и предрачуне планираних радова, а како истиче Никола Максимовић, директор овог предузећа укупна вредност свих пристиглих пројеката је око 25 милиона динара.

“Јасно је да ће неки бити одбијени, али ми ћемо се трудити да најбољи предлози и идеје буду подржани. Врло нам је битно да проценимо пројекте који су битни за град као и оне који се надовезују на радове из прошле године. Занимљиво је да имамо само четири пројекта из центра града који нису баш најбоље дефинисани, а имамо жељу да радимо и у самом центру, па ћемо видети да направимо најбоље и оптимално решење. Имамо и пар пројеката из сеоских  месних заједница који се односе на афалтирање спортских терена, па ћемо покушати да преко ЈП “Нискоградња” то и урадимо.

Очекивања су да ће у августу бити донета одлука о расподели средстава, након чега ће уследити расписивање тендера и почетак радова у септембру месецу.