27,4 милиона динара за енергетску санацију вртића "Невен"
05/10/2023

27,4 милиона динара за енергетску санацију вртића “Невен”

“Велики инвестициони циклус, који смо покренули пре две године везано за енергетску санацију и реконтрукцију школа и вртића, наставља се и на наше велико задовољство, уз подршку Владе Републике Србије, односно ресорних министарстава”, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, након потписивања Уговора о реализацији пројекта енергетске санације вртића “Невен”. Радове ће са 19,2 милиона динара финансирати Министарство рудраства и енергетике, док је учешће града 8,2 милиона динара.

“Управо смо потписали уговор са Министарством рударства и енергетике, које ће средствима у износу од 19,2 милиона динара, подржати енергетску санацију вртића „Невен“. Уз наше учешће од 8,2 милиона динара и овај објекат у потпуности ћемо реконструисати, односно, биће замењена столарија, урађена фасада и остали радови везани за хидрантну мрежу и против пожарну заштиту”.

Ускоро нас очекује и почетак радова на реконструкцији “Прве основне школе краља Петра другог”, опет уз подршку Министарства рударства и енрегетике. Реализацијом ових, али и пројеката које смо у претходном периоду завршили наша деце у вртићима и ученици у школама добили су много боље услове за боравак и рад, а са друге стране остварују су вишеструке уштеде енергије, чиме оставрујемо и значајну уштеду у буџету. Немојте заборавити и да су сви објекти вртића и школа пребачени на еколошки прихватљиве енергенте, па се и на тај начин додатно утиче на смањење загађења ваздуха.

Искористићу ову прилику да још једном изразим, захвалност и ресорним министарствима али и нашим партнерима из Европске уније који су препознали значај оваквих пројеката и подржали нас у њиховој реализацији”, нагласила је градоначелница.

Према речима министарке за рударство и енергетику Дубравке Ђедовић Хандановић, која је у Врњачкој Бањи уручила уговоре о суфинансирању пројеката представницима локланих самоуправа, за мере енергетске ефикасности ресорно министарство издваја 665 милиона динара, а реновираће се школе, спортске хале, вртићи, домови здравља.

“Енергетска ефикасност је пут ка енергетској независности, а то је стратешки циљ Србије. Драго ми је што локалне самоуправе препознају значај овог корака, јер не само што ће се створити бољи услови за кориснике и запослене, већ ће се трошити између 20 и 50 одсто мање енергије, а биће и мањи трошкови за грејање зими и хлађење лети, као и мањи утицај на животну средину. Кроз овакве програме санирали смо 145 објеката од јавног значаја, уложили 2,7 милијарди динара, а уштедели 30 милиона киловат сати годишње”, истакла је министарка Ђедовић Хандановић.