27. седница Градског већа: Усвојен правилник о коришћењу буџетских средстава за лечење малолетне деце
08/01/2021

27. седница Градског већа: Усвојен правилник о коришћењу буџетских средстава за лечење малолетне деце

Градско веће је на свом првом заседању у новој години, одржаном данас, усвојило Правилник о условима, критеријумима и поступку коришћења буџетских средстава за лечење малолетне деце са пребивалиштем на територији града Ужица. Правилник је предвидео формирање Комисије која се састоји од два доктора медицине – специјалиста педијатрије, једног представника Центра за социјални рад и два представника из градске управе. Комисија ће на основу медицинске документације и приложених доказа давати своје мишљење о испуњености услова за коришћење буџетских средстава за лечење малолетне деце.

Чланови Градског већа донели су одлуку да се добровољним даваоцима крви који имају пребивалиште на територији нашег града, омогући бесплатно коришћење јавног градског превоза, уз услов да су, када је реч о мушкарцима, дали крв више од 80 пута и, када је реч о женама, да су дале крв више од 20 пута.

На седници је донета и одлука да се 2021. године свим мајкама, без обзира на статус запослења и без обзира на то које јој је дете по реду, за рођење детета додели једнократна новчана помоћ у износу од 5 000 динара.

Уз већ усвојене мере у оквиру пронаталитетног програма које Град Ужице предузима у циљу подстицања рађања деце на својој територији и помоћи родитељима: једнократна новчана помоћ незапосленим породиљама, једнократна новчана помоћ за рођење трећег и сваког наредног детета, додела бесплатног седишта за бебе, Ужичка породична картица(програм субвенција – умањење цена приликом плаћања добара и услуга за родитеље са троје и више деце), градска стипендија за талентоване ученике који потичу из породица са троје и више деце, ово је још једна додатна мера са истим циљем.