Представа "Седам страхова" отвара 26. ЈПФ
28/10/2021

Представа “Седам страхова” отвара 26. ЈПФ

26. Југословенски позоришни фестивал-Без превода под слоганом “Причај ми о нежности” биће одржан од од 1. до 7. новембра 2021. године.

Услед погоршане епидемијске ситуације у обе земље, Хрватско народно казалиште из Загреба било је принуђено да откаже наступ на 26. Југословенском позоришном фестивалу – Без превода, у Ужицу. Уместо  представе ХНК у Загребу „ Знаш ли ти тко сам ја“ у режији Ивана Пеновића наступиће Позориште Промена из Новог Сада са представом „Три зиме“, Тене Штивичић а у режији Јасне Ђуричић.

У понедељак 1. новембра у 19:30 часова наступиће Босанско народно позориште Зеница у копродукцији са XX Фестивалом босанско херцеговачке драме 2021.год. са представом “Седам страхова” у режији Селме Спахић. Друге фестивалске вечери ужичкој публици ће се представити Југословенско драмско позориште Београд са представом “Пучина” у режији Егона Савина. У среду 3. новембра на репертоару је представа ” Три зиме” у режији јасне Ђуричић, коју изводи Позориште ПРОМЕНА Нови Сад.Дан касније наступа Црногорско народно позориште Подгорица са представом “Ђоконда” у режији Душанке Белада.

Пета фестивалска представа је “64” у режији Алисе Стојановић, а изводи је Атеље 212 Београд. За неки од ардалиона такмичиће се и представа “Страх- једна топла људска прича”, ауторски пројекат Игора Вука Торбице Народног позоришта из Пирота. Београдско драмско позориште, копродукција са Градским позориштем из Подгорице и Град театром Будва извешће представу “Зелена чоја Монтенегра” последње фестивалске вечери 7. новембра.

Жири у саставу: проф.емеритус Вида Огњеновић редитељ, писац из Београда, проф.др Радивоје Динуловић, архитекта, сценограф из Београда, Едвин Ливерић – глумац, редитељ, директор ХКД Ријека, Маја Мрђеновић, позоришни критичар из Подгорице и Дарио Харјачек редитељ из Загреба доделиће укупно девет награда. АРДАЛИОНИ ће бити додељени за: најбољу представу, режију, женску улогу, мушку улогу,најбољу сценографију, најбољу костимографију, награда за епизоду, награда за најбољег младог глумца као и специјална награда која се додељује за неке од елемената представе који нису обухваћени предходним наградама.

Поред главног фестивалског биће организовани и пратећи програми, а традиционално први је Изложба фотографија Радована Баје Вујовића.

Изложба “Не знам ништа о Миши Станисављевићу” биће уприличена у Народој библиотеци Ужице, где ће бити одржана и промоција књиге Ненада Величковића “Одигравање приче (политичко позориште Душана Ковачевића)”. Планирана је и промоција књига Небојше Брадића “Пут до позоришта” и Патриса Пависа “Речник Извођења и савременог позоришта”. У оквиру пратећег програма фестивала ужичкој читалачкој публици биће представљена и књига “Капетанов (К)рај” Александра Милосављевића.

На Малој сцени НПУ биће одржана Трибина “Поетика Игора Вука Торбице”, у оквиру које ће говорити Алиса Стојановић, Хана Селимовић, Бојан Муњин, Радивоје Динуловић и Александар Радуловић.

Као и претходни XXV и овај фестивал биће одржан у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом.