25. ЈПФ-Без превода у Ужицу од 4. до 9. јуна
27/05/2021

25. ЈПФ-Без превода у Ужицу од 4. до 9. јуна

“Још смо живи и још смо ту”, поручио је кроз свој извештај селектор 25. Југословенског позоришног фестивала – Без превода, који ће у Ужицу бити одржан од 4. до 9. јуна.

“Веома је било тешко направити овај фестивал због свега што се дешавало прошле и почетком ове године и он се прави на мишиће, опасности и даље постоје. Велика је срећа да фестивала и има, јер многи други у региону и шире нису га имали и немају. На тај начин у првом реду треба гледати ово пролећно окупљање. Пет представа које смо одабрали надам се да ће задовољити укус ужичке публике и гостију. Представе говоре на разне начине и разним путевима, разним темама о ономе у чему смо сви данас, како смо, шта радимо и како се осећамо, како одлучујемо онда када је тешко,” рекао је обраћајући се медијима селектор 25. ЈПФ Бојан Муњин.

По речима градоначелнице Ужица и председнице Савета ЈПФ др Јелене Раковић Радивојевић овај фестивал већ четврт века гради мостове који повезују простор некадашње Југославије на коме не постоје и не би требало да постоје језичке баријере. Како је истакла, Град Ужице је подржао овај фестивал са 3,5 милиона динара, а подржаће и редован фестивал у новембру месецу ако то буде дозвољавала епидемиолошка ситуација.

“Ужичани су стоички издржали нимало лак период, одговорно су приступили имунизацији против ковида 19 и сада када имамо мало опуштенију ситуацију, одржавањем 25. Југословенског позоришног фестивала направићемо мали корак ка повратку нормалном животу уз примену свих епидемиолошких мера. Знамо колико наши суграђани воле и поштују овај фестивал и колико су жељни и нестрпљиви да уживају у врхунским позоришним остварењима. Надам се да ће њихова очекивања и ове године бити испуњена. Ако је позориште огледало живота потребно је да се што чешће суочавамо са својим одразом у том огледалу и са сопственим слабостима и да будемо захвални за сваку критику и опомену коју нам театар упути. Верујем да ће позоришна публика уживати у фестивалским данима и представама које су на репертоару.”

Ипак, по речима Зорана Стаматовића директора и коселектора Фестивала због поштовања свих препоручених мера сала неће бити пуна као претходних година.

“Мање од четвртине сале ће моћи да се користи за овогодишњи фестивал који смо и померили за овај период јер смо се надали да ће бити боља епидемиолошка ситуација. Сигуран сам да ће оно што ће се видети са сцене бити довољан разлог да изазове велико интересовање не само у Ужицу, већ и у целој земљи и региону јер ово је први фестивал који ће се у таквом формату одржати после свих проблема изазваних ковидом 19. Надам се да ће ова тежина и све што је тешко дати снагу да будемо најбољи у нечему, трудићемо се да будемо у свему најбољи.”

Уз подсећање да је на фестивалу до сада изведено 175 представа, мр Немања Ранковић уметнички директор Фестивала захвалио се Министарству културе, Граду Ужицу, медијима и публици као верним партнерима свих 25 година.

Овога пута неће бити пратећих садржаја, осим традиционалне изложбе фотографија Радована Баје Вујовића која ће и отворити фестивал. Додељује се као и до сада 9 ардалиона за најбољу представу, најбољу режију, мушку улогу, женску, за сценографију, костим, епизоду, младог глумца и специјални ардалион који се додељује за неки од сегмената који није обухваћен поменутим наградама. И ове године публика ће имати прилику да оцењује представе.

XXV ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ- БЕЗ ПРЕВОДА
ВРЕМЕ СТРАХА И ПОДВИГА
Од 4. до 9.јуна 2021. године

Петак 4.јун 2021.год. у 19:30
БЕОГРАДСКО ДРАМСКО ПОЗОРИШТЕ копродукција са Бео Арт продукцијом Београд
Федор Шили (по мотивима рома Бернхарда Шлинка) “ЧИТАЧ”, редитељ Борис Лијешевић

Субота 5.јун 2021.год. у 19:30
НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ САРАЈЕВО
Саша Аночић “О МЕДВЈЕДИМА И ЉУДИМА”, режија Саша Аночић

Понедељак 7.јун 2021.год. у 19:30
ЈУГОСЛОВЕНСКО ДРАМСКО ПОЗОРИШТЕ БЕОГРАД
Љубомир Симовић “ПУТУЈУЋЕ ПОЗОРИШТЕ ШОПАЛОВИЋ”, режија Јагош Марковић

Уторак 8.јун 2021.год. у 19:30
НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ СУБОТИЦА
Петар Михајловић “РАДНИЧКА ХРОНИКА”, режија Вељко Мићуновић

Среда 9.јун 2021.год. у 19:30
НОВИ ТВРЂАВА ТЕАТАР НОВИ САД( Новосадско позориште/Ujvideki Szinhaz, Град театар Будва, East West Центар Сарајево)
Према роману Александра Тишме “УПОТРЕБА ЧОВЕКА”, драматизација Федор Шили и Борис Лијешевић, режија Борис Лијешевић
Представа се реализује у оквиру заједничког регионалног програма “Дијалог за будућност”, који у Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори спроводе UNESCO, UNICEF i UNDP.