24. Meђународна колонија уметничке кермике Злакуса од 8. до 18. августа
07/08/2019

24. Meђународна колонија уметничке кермике Злакуса од 8. до 18. августа

Међународна колонија уметничке керамике Злакуса биће одржана у домаћинству Савић у Злакуси од 8. до 18. августа. На овогодишњој 24. колонији учествује 11 уметника из осам земаља: Италије, Хрватске, Америке, Белгије, Русије, Француске, Аустралије и Србије.

„Нови су уметници у питању, ништа се не мења у концепцији рада, али је битно да уметници науче стари лончарски занат и своје скулптуре израде на традиционалан начин који се није много мењао. Они ће 17. августа пећи своје радове на отвореној ватри“, рекла је Софија Бунарџић, аутор Колоније.

Она је навела да ће уметници имати прилику и да упознају околину и туристичке потенцијале овог краја као што су Старо село Сирогојно, Мокру Гору, Златибор, Уметничку школу у Ужицу и Јокановића кућу.

Аутор Колоније Софија Бунарџић и заменик градоначелника Ужица Иван Станисављевић

„Захвајујући Софији Бунарџић и њеном ентузијазму уметници широм света посвећују пажњу техници израде керамике старој 400 година и све је већи број посетилаца који долазе како би се упознали са радом на точку. Захвалан сам и мештанима Злакусе који доприносе да се колонија одржава на високом нивоу“, рекао је заменик градоначелника Ужица Иван Станисављевић.

Покровитељи колоније су Министарство културе и информисања, Град Ужице, Стална радна група за регионални рурални развој(SWG) и ГИЗ.

Извор: zoomue.rs/Град Ужице