24. Југословенски позоришни фестивал: "Ко је јунак нашег доба?"
24/09/2019

24. Југословенски позоришни фестивал: “Ко је јунак нашег доба?”

24. Југословенски позоришни фестивал “Без превода” одржаће се од 05. до 12. новембра. Публика ће у овом периоду имати прилику да ужива у седам такмичарских представа, а последњег осмог дана Фестивала домаће ужичко позориште играће представу у част награђених.

Фестивал ће отворити Народно позориште из Београда са представом “Нечиста крв”, Борислава Станковића у режији Милана Нешковића. У такмичарском делу биће приказане и представе “Лоренцачо”  Алфреда Де Мисеа, у режији Бориса Лијешевића Југословенског драмског позоришта, “Врат од стакла” Биљане Србљановић, у режији Јагоша Марковића Југословенског драмског позоришта, “Сећаш ли се Доли Бел” у режија Кокана Младеновића, рађена према роману Абдулаха Сидрана Камерног театра 55 Сарајево, “Тартиф” Српског народног позоришта у копродукцији са Народним позориштем из Сомбора, по мотивима оригиналне Молијерове драме у режији Игора Вука Торбице, “Кавкаски круг кредом” Народно позориште Сарајево у режији Паола Магели, ” Blue moon” Сатирично казалиште Керемпух Загреб у режији Бориса Лијешевића.

У част награђених биће изведена представа “Како живот” Народног позоришта Ужице по тексту Нине Митровић у режији Славенка Салетовића.

Сцена из представе “Корешподенција” са прошлогодишњег фестивала

Најављујући Фестивал Иван Станисављевић, заменик градоначелника Ужица је рекао: “Фестивал дуги низ година оправдава своје постојање, окупљајући људе који желе да руше предрасуде. Ове године имаћемо седам представа из нашег региона, из Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске. Фестивал је прилика да се гости увере у гостопримство Ужичана и неко културно наслеђе нашег града. Желим да позовем све заинтересоване, да посете Ужице у том периоду, сматрам да ће за свакога имати по нека представа која је по њиховом укусу и да ће се лепо провести у нашем граду.”

Бојан Муњин, селектор Фестивала и Немања Ранковић уметнички директор Народног позоришта у Ужицу

“Слоган овогодишњег 24. ЈПФ гласи “Ко је јунак нашег доба?”и мислим да са овим слоганом настављамо нашу традицију питања и осврта на неке круцијалне теме и проблеме са којима се човек овог доба сусреће”, истакао је Немања Ранковић, уметнички директор Народног позоришта Ужице и додао: “Почели смо да мапирамо неке проблеме који би били интересантни и које би требало извући у први план, тако да смо дошли до тог питања “Ко је јунак нашег доба?” у стилу покушаја нашег појашњења шта је фрустрација коју данашњи човек има и како једни другима можемо помоћи. Круцијално питања јесте ко би данас могао служити као пример добре праксе.”

Бојан Муњин, селектор Фестивала и Немања Ранковић уметнички директор Народног позоришта у Ужицу

“Изабрали смо седам заиста вредних представа, али публика је та која ће доћи да гледа представе и дати свој коначни суд. Ради се о крајње реномираним режисерима, јако добрим глумцима, значајним темама и највреднијим представама које се у овом тренутку појављују како у Србији тако и у региону. Избор није био лак, као и увек, сваке године излазе нове представе, има их доста, али као и за друге фестивале бирају се изврсне представе, јер нису све представе за ужички фестивал”, рекао је Бојан Муњин, селектор Фестивала.

Сцена из представе “Крожење горопаднице” са прошлогодишњег фестивала

“Ужице као један град са урбаним духом, духом који бруси квалитет дужи низ деценија уназад, увек је једино тако могао и може да опстане, тежећи новим квалитетима. Ми се у позоришту трудимо да тако и буде јер Фестивал, без ове врсте духа, наших суграђана и односа Града према њему не би ни било и основа овог фестивала јесте публика, њој хвала што нас подржава”, навео је Зоран Стаматовић, директор Народног позоришта Ужице.

Зоран Стаматовић, директор Народног позоришта Ужице

“У селекцији нема Црне Горе, није чињеница да они немају добрих представа, погледали смо целу продукцију, али они су направили такве представе да не могу да стану на нашу сцену физички и сами су себе елиминисали. Мени је жао јер се први пут дешава да Црна Гора неће учестовавати на нашем фестивалу. Из БиХ имамо две изузетне представе, два изузетна редитеља и два изузетна писца и они ће се озбиљно такмичити ове године за награде фестивала”, наводи Стаматовић.

Стручни жири Фестивала чине председник редитељ Ленка Утовички, и чланови глумица и редитељ Драгана Варагић, сценограф Игор Васиљев, драматург Слободан Обрадовић, продуцент Јанко Љумовић.